Intelektualac za specijalne namjene: Dvorski analitičar koji pod svaku cijenu brani HDZ i Plenkovića

Intelektualac za specijalne namjene: Dvorski analitičar koji pod svaku cijenu brani HDZ i Plenkovića

Profesor Pero Maldini ponovno je prije nekoliko dana u emisiji Otvoreno osebujnim filipikama protiv kritičara HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića skrenuo pozornost na sebe. Iako se od intelektualca njegove reputacije, a riječ je o stručnjaku koji predaje na nekoliko fakulteta u Hrvatskoj, očekuje kritičan i izbalansiran pristup, Maldini je i ovaj put tvrdokorno zastupao vladajuće strukture. Što god napravi oporba nije dobro i zaslužuje brutalan napad intelktualnim buzdovanom dubrovačkog profesora, dok istodobno uvijek nađe neko sofističko opravdanje za vladajuće.

Tema spornog Otvorenog bila je oporbena „okupacija” saborske govornice zbog čega je potpredsjednik Sabora Željko Reiner morao naprasno prekinuti sjednicu. Voditelj emisije bio je Branko Nađvinski, oporbene redove branili su mostovac Nikola Grmoja i SDP-ovac Gordan Maras, a akademsku zajednicu predstavljali su komunikologinja dr. Smilljana Leinert-Novosel i politolog dr. Pero Maldini.

Dok je profesorica Leinert-Novosel imali izbalansiran, objektivan, stručan i zanimljiv nastup, u kojemu su svoju dozu kritike zasluženo dobili i vladajući i oporba, Maldini je, zlorabeći svoj „neovisni” profesorski i intelektualni status, nastupio prilično sektaški. U tome mu je otvoreno pomagao voditelj Branko Nađvinski koji je sugestivnim pitanjima servirao Maldiniju izvanrednu priliku da „zgazi” Buljev performans u Saboru. Za početak Maldini je ocijenio da oporbeni nastup u Saboru nije bio ni duhovit ni simpatičan ni interesantan.

-Nažalost, mi u Hrvatskoj imamo pojedince koji zlorabe poziciju saborskog zastupnika i žele sebe staviti u prvi plan zaboravljajući da oni nisu sami po sebi u Saboru, nego tamo nekoga predstavljaju. Sabor je oličenje opće političke volje građana Hrvatske. Vidljiva je jedna desperatnost oporbe koja nikada nije bila tako loša. Već dugo vremena oporba ne nudi alternativnu politiku. U svojoj insuficijenciji oni uzimaju ovakve oblike ponašanja koji sami po sebi upućuju na jednu lošu opću kulturu koja ide do razine nepristojnosti, a da ne govorimo o političkoj kulturi”, rekao je dr. Maldini dodajući da u Hrvatskoj imamo političku kulturu koja ne poštuje neistomišljenike.

Zatim je vješto ubacio poznati citat francuskog filozofa Voltaira koji je rekao da se ne slaže ni s jednom riječju svog neistomišljenika, ali da će se cijeli svoj život boriti da ima pravo da jasno izreče ono što misli. Na te njegove riječi nadovezao se Nikola Grmoja istaknuvši da je znao što će reći profesor Maldini „koji je poznat kao dvorski komentator u obrani vlade”. Još je dodao da će na dvoru biti zadovoljni s Maldinijevim nastupom, što je izazvalo prilično ljutitu reakciju voditelja Nađvinskog koji je, pak, rezolutno poručio Grmoji da prestane s uvredama.

Stekao se dojam da su voditelji i profesor na zajedničkom zadatku difamiranja oporbe. Bitno je istaknuti da nije problem u tome što Maldini napada oporbu, koja u ovoj saborskoj zavrzlami nije bila nevina i zaslužila je kritike. Doista je nevjerojatno kako profesor izbjegava uputiti i mrvicu kritike kada je riječ o vladajućima. Uopće se ne usudi spomenuti premijera Plenkovića, a kamoli da počne secirati njegove političke poteze.

Svi koji pozorno prate HTV, a takvih je sve manje, mogli su primijetiti da profesor Maldini nastupa u situacijama koje su posebno kritične za vladajuće. Ima ulogu intelektualnog specijalca pa poput Ramba spašava Plenkovića i HDZ-ovce u problemima. Nogometnim riječnikom rečeno, on za HDZ ide glavom tamo gdje se prosječan HDZ-ovac ne usudi ići s kopačkom.

Maldini je bio gost Branka Nađvinksog u Otvorenom i prije nešto više od mjesec dana kada se raspravljalo o knjizi Martine Dalić i ortačkom kapitalizmu. Ne treba posebno naglašavati da je Maldini i ovom prigodom dao sve od sebe da obrani lik i djelo bivše potpredsjednice Vlade. Uostalom, kada je u svibnju ove godine izbila afera Borg profesor Maldini bio je dva puta gost u Temi dana na HTV-u. Tamo je, gle čuda, opet nekritički branio poteze Vlade i tadašnje potpredsjednice Matine Dalić.

– Jako me iznenadila njegova apologetska obrana HDZ-a i Plenkovića. Ne znam što se dogodilo. On uopće nema kritičkog odmaka, ističe profesor koji dobro poznaje dr. Maldinija i njegov akademski rad.
U prilično opširnoj biografiji profesora Maldinija na internetskim stranicama Sveučilištu u Dubrovniku može se pronaći da je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te da je niz godina djelovao u prosvjeti, a potom postao direktor lokalnog županijskog tjednika i gradskog radija. Voditelj je interdisciplinarnog poslijediplomskog doktorskog studija Komunikologija na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i pročelnik je Katedre za interdisciplinarne znanosti na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menedžment u Zagrebu.

No, jedna mala crtica iz njegove biografije može biti dobar putokaz u razumijevanje Maldinijeva odnosa prema autoritetima. Naime, Maldini je od 1988. do 1990. godine bio predsjednik dubrovačkog Općinskog komiteta Saveza socijalističke Omladine Hrvatske. Dakle, bio je u strukturama starog socijalističkog sustava sve do samog kraja. Naučio je kako se umiliti i približiti moćnicima koji mogu osigurati primamljive sinekure te gaziti sve one koji slijepo ne slijede vladajuću ideologiju. Takav je mentalni sklop, kako vidimo, zadržao do danas.