Isporuka aviona kasni jer Amerikanci nisu zadovoljni što Rusi i Kinezi jačaju svoj utjecaj u Hrvatskoj?

Isporuka aviona kasni jer Amerikanci nisu zadovoljni što Rusi i Kinezi jačaju svoj utjecaj u Hrvatskoj?

Što se krije iza američkog zaustavljanja kupnje 12 rabljenih izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak i to neposredno uoči planiranog potpisivanja kupoprodajnog ugovora? U hrvatskoj javnosti kupnja je F-16 prikazivana je kao gotova stvar i veliki uspjeh Vlade, ministarstva obrane i ministra Damira Krstičevića.

Premijer Plenković danas je komentirao ovu vijest koja se pokazala točnom rekavši kako je “teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona na izraelskoj strani” te da Hrvatska nije ni u kakvoj “posebno opterećujućoj situaciji”. “Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što se, eventualno, sada događa je stvar je dogovora između Izraela i SAD-a”, rekao je premijer.

Plenković kaže kako sada očekuje da Ministarstvo obrane koje vodi ovaj proces vidi sa zemljom prodavateljem Izraelom i sa SAD-om ima li tu nekih “novih elemenata u procesu” koji je, istaknuo je, vođen vrlo dugo i temeljito. Rekao je i da je siguran da su sve službe koje su na tome radile, posebno jedna velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremila cijelu tu temu. “Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i u SAD da se sve verificira prije konačnih odluka. I u tom trenutku ovakvih vrsta informacija, kao eventualno upitnih, nije bilo”, istaknuo je premijer koji “ne vjeruje” da bi proces nabave zrakoplova ovime mogao biti ugrožen.

Danas se u povodu vijesti o blokadi prodaje izraelskih zrakoplova Hrvatskoj oglasio i MORH. Navode da Ministarstvo nije dobilo službene informacije o tome, a kada će ih dobiti, o istom ćemo upoznati javnost. “Sjedinjene Američke Države su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  višenamjenski borbeni avion F-16. Država Izrael se u ponudi pismeno obvezala da će Hrvatskoj isporučiti avione F 16 s NATO kompatibilnom opremom te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača. Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane”, navodi se u priopćenju MORH-a.

Vijest da je Hrvatska odabrala izraelske F-16 objavili su krajem siječnja izraelski mediji nakon susreta premijera Plenkovića i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Davosu. “Hrvatska će kupiti naše zrakoplove F-16.Ovaj dogovor je novi primjer odličnih odnosa dviju zemalja”, rekao je tada Netanyahu komentirajući ugovor “težak” oko 500 milijuna dolara. Najavljeno je da bi konačna odluka trebala  biti poznata do kraja godine. No, Trumpova administracija najavila je da će blokirati hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak. Prodaju je, prema pisanju portala Axios koji se poziva na izraelske dužnosnike, blokirao ministar obrane James Mattis koji je u srpnju posjetio Hrvatsku. Amerikanci su navodno bijesni što Izrael Hrvatskoj za prodaju zrakoplova nije dobio dozvolu Trumpove administracije.

Na pitanje kako komentira američku blokadu kupnje borbenih zrakoplova vojni analitičar portala Obris – obrana i sigurnost (obris.org) Igor Tabak kaže kako “mi još nismo kupili te zrakoplove. Razmišljamo o kupovini i razgovaramo i tu ima poteškoća. To se vidjelo zadnjih mjeseci. Problem leži u dobivanju niza dozvola u SAD-u i to samo po sebi nije novost samo što se sada to čulo izričito s pozivom na visoke izraelske dužnosnike, no to još nema službenu potvrdu”, rekao je Tabak za Teleskop.hr.

Prema njegovim riječima “SAD je danas izjavio da rade na izradi prihvatljivog rješenja za Hrvatsku. MORH se ogradio prebacujući odgovornost na Izrael za dobivanje papira. Činjenica je da ugovora još nema, a približavaju se rokovi za njegovo sklapanje”, rekao je Tabak podsjećajući da je rok bio pomican više puta, a po zadnjoj verziji trebao bi biti krajem ove godine. “Hoće li do toga doći, neizvjesno je. Očito je da tu ima problema i o tome se razgovaralo u kuloarima, a sada je za to doznala i šira javnost. Svaka ponuda imala je jasne pluseve i minuse. Ovo s čim imamo problema su rizici koji su od početka obilježavali izraelsku ponudu i pitanje je je li Hrvatska podcijenila izazove koje ova ponuda sa sobom”, smatra Igor Tabak.

Na pitanje je li to svojevrsna američka politička poruka Hrvatskoj, Tabak kaže da se ovdje radi o trokutu odnosa SAD-Izrael-Hrvatska u kojem Hrvatska i SAD imaju dobre odnose, Hrvatska i Izrael imaju dobre odnose, ali u kojem su službeni odnosi Tel Aviv – Washington jako kompleksni. Tu ima političkih, privrednih i tehnoloških dvojbi koje kompliciraju ovu situaciju”, zaključuje vojni analitičar Igor Tabak.

Iskusni hrvatski diplomat smatra  da je u ovom slučaju, prije svega, riječ o odnosima  između Izraela i SAD-a koji su izvanredni na političkoj razini, ali da Trump i u ovom slučaju želi pokazati da mu je Amerika na prvom mjestu. Drugim riječima, tvrdi naš sugovornik koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti teme, Amerikanci nisu zadovoljni  s podjelom kolača s Izraelom.

Iako Amerikanci nisu zadovoljni što Rusija jača svoj utjecaj u Hrvatskoj preko Prvog plinarskog društva te što je kineska tvrtka dobila izgradnju Pelješkog mosta, naš sugovornik tvrdi da to ipak nije razlog zastoja isporuke američkih borbenih zrakoplova. Dodaje da Amerikanci ne kriju da nisu zadovoljni kineskom i ruskom “ekspanzijom” te da to diskretno daju do znanja hrvatskoj strani.

Razgovarali smo s još jednim hrvatskim diplomatom koji nam je rekao da nije deplasirano postaviti pitanje jesu li problemi oko isporuke aviona povezani s  jačanjem kineskog i ruskog utjecaja u Hrvatskoj.