Ivan Penava odgovorio na pitanja o Plenkoviću i Milanoviću: Tko mu je bliži i koga više cijeni?

Ivan Penava odgovorio na pitanja o Plenkoviću i Milanoviću: Tko mu je bliži i koga više cijeni?

Gost Intervjua tjedna Točke na tjedan Ivan Penava iz Domovinskog pokreta s Milom Moralić razgovarao je o tjednima koji su pred nama, izborima i mogućim postizbornim koalicijama. Odgovorio je i na pitanje je li Milanović veći doboljub od Plenkovića.

Zoran Milanović lijepo priča o vama. Vaše mišljenje o njemu?

Plenkovića znam duže i bolje, Milanovića sam upoznao relativno skoro. Većina nas u DP-u izdaje se za nekakve Hrvate i kršćane pa ipak ne živimo svi te vrijednosti. Najbolji primjer je situacija kad sam išao ulicom starim dijelom Dubrovnika i naišao na Zorana Milanovića. I on iz konteksta nekih naših suprotnosti nosi ovu značku, simbol Vukovara. Što da mislim nakon što smo se politički sukobljavali s različitim stavovima i sretnem ga kao predsjednika države koji pravi najmanje problema oko kolone predvođene HOS-om i nosi ovu značku? Kao čovjek što bih trebao? Plenković gura retoriku da smo neprijatelji, da smo crveni i plavi, ne pada mi napamet.

Je li Zoran Milanović veći domoljub od Andreja Plenkovića?

Tu se dogodilo jedno izokretanje stvarnosti. Imamo Milanovića koji je sam rekao da mu je ambijent politički centar lijevo, a koji je u mnogim stavovima iskazuje suverenističku boju kontra globalista, gdje je napravio ogroman iskorak da je pomiješao te stvari. Imate demokrćansku stranku centar desno HDZ gdje je ušao i ovladao jedan Plenković koji tu ne pripada, koji je čak zadnje ofenzive Milanovića doveo pod upitnik i egzistenciju SDP-a jer što će SDP dok Hrvatskom upravlja čovjek poput Plenkovića koji je bliži SDP-u? Plenkoviću su prihvatljivi partneri liberali, narodnjaci i manjine. Pa vas pitam nisu li to isti partneri u vladi Zorana Milanovića? Plenković je zaposjeo poziciju kojoj ne pripada. Zato nas to ne zanima.

Izdvojit ću dio iz vašeg program koji se tiče medija. “Ideološka preferencija koja ide pod okriljem neovisnog novinarstva nalazi se u neojugoslavenskim kadrovima i duhovni okvir.” Koji su to mediji?

Sjetim se Domovinskog rata i fame sloboda medija. Danas imamo situaciju kakvu imamo da onaj tko ima novce, ima medije. To je situacija koja je jedino moguća u demokratskim državama, ali u kontekstu pitanja moram se vratiti na odvratnu situaciju prijenosa HRT-a, javne televizije, Sabora HDZ-a kojeg prenose izravno na 4. programu. To je vrijeme plenarnih sjednica iz sedamdesetih godina i sjednica KPJ-a. Kako to možete danas napraviti? Kad imate mogućnnost otvoriti vukovarski Vodotoranj kao simbol hrvatskog zajedništva, na četiri programa HRT-a to se ne prenosi. Što je bitnije?

Na slici: Željko Sabo, Ivan Penava i Zoran Milanović

Foto: Hina