Ivan Turudić nije postao predsjednik Visokog kaznenog suda: Je li mu presudilo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem?

Ivan Turudić nije postao predsjednik Visokog kaznenog suda: Je li mu presudilo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem?

Sudac Visokog kaznenog suda Željko Horvatović imenovan je za predsjednika toga suda na četverogodišnji mandat. Ivan Turudić koji je među troje kandidata koji su se natjecali za tu poziciju slovio kao favorit za predsjednika VKS-a nije uspio. Za Horvatovića je glasalo 6 članova DSV-a, natpolovična većinu od 11 članova toga tijela, za Turudića 4 člana, a jedan je glas bio nevažeći.

Visoki kazneni sud, kolokvijalno je još od inicijative za njegovim osnivanjem dobio naziv “Turudićev sud”, jer je upravo Turudiću bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ožujku 2019. povjerio tehničko administrativne poslove osnivanja toga suda. Bošnjaković je time prekršio Zakona o sudovima u kojem stoji da se poslovi osnivanja VKS-a mogu povjeriti sucu suda istog ili više ranga, jer je Turudić kad mu je Bošnjaković povjerio taj posao bio sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu tj suda koji je po rangu niži od KS-a. Turudić je u drugoj polovici 2019. s još devet sudaca imenovan za suca Visokog kaznenog suda, a povjeren mu je i posao vd. predsjednika do jučerašnjeg izbora redovnog predsjednika.

Treća kandidatkinja za predsjednicu toga suda, Lana Petö Kujundžić nije dobila ni jedan glas DSV-a, ali je uspjela uskomešati duhove na današnjoj sjednici toga tijela kad je prije intervjua pred DSV-om zatražila izuzeće četvero članova DSV-a zbog bliske povezanosti s Turudićem i sumnje u njihovu pristranost- bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića, te trojicu sudaca, predsjednika DSV-a Darka Milkovića, Nevena Cambja i Lidije Viđak. DSV je odbio njezin zahtjev za izuzećem, ali joj nisu dali ni jedan glas.

Iako se očekivalo imenovanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu ni jedno od šestero kandidata koji su se javili na natječaj nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova DSV-a pa će se natječaj morati ponoviti, javlja Jutarnji list.

Za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu imenovana je sutkinja toga suda Petra Kušević Fraculj. Dosadašnja predsjednica toga suda Jadranka Liović Merkaš koja se natjecala za još jedan četverogodišnji mandat na čelu toga suda nije uspjela izboriti reizbor.

Podsjetimo, Sudac Ivan Turudić dugo je figurirao ka jedan od glavnih favorita  za predsjednika Visokog kaznenog suda. Možda mu je presudilo to što je prijatelj s bjeguncem Zdravkom Mamićem o čemu je  svojedobno otvoreno govorio.

Portal Index je još 2011. godine objavio  fotografiju  na kojoj se vidi kako Mamić i Turudić vrlo prisno razgovaraju u jednom zagrebačkom kafiću. Kada su počeli  kazneni procesi protiv Mamića, Turudić se  pokušao  distancirati od njega, ali je u javnosti uvijek ostala sumnja da su i dalje  u jako dobrim odnosima. Zanimljivo je da  Zdravko Mamić  u posljednje vrijeme snažno napada suce, ali  nikada ni jednu riječi nije  rekao protiv  Ivana Turudić

Jučer je  Nikola   Grmoja pozvao Zdravka Mamića da kaže je li ikada  sucu Turudiću davao novac.

“Mislim da sutra DSV odlučuje tko ide na čelo Visokog kaznenog suda. Spominje se tu ime gospodina Turudića. Pozivam s ovog mjesta, s vaše televizije, Zdravka Mamića, osuđenika koji se nalazi u Međugorju, koji iznosi mnoge informacije, pa pokazalo se i točne, o hrvatskim sucima, posebno onima iz Osijeka, da kaže o svojim vezama s gospodinom Turudićem, je li i njemu davao ikada ikakav novac, je li i njemu davao nekakve usluge kao ovim sucima. Jer jako je opasno ako takav čovjek dođe na čelo Visokog kaznenog suda”, izjavio je Grmoja.

Foto: Hina