Ivica Kirin tvrdi da će vratiti novac koji je “prokockao” pokojni Palm: Što to gradonačelnik zna i što to skriva?

Ivica Kirin tvrdi da će vratiti novac koji je “prokockao” pokojni Palm: Što to gradonačelnik zna i što to skriva?

Tko je odgovoran za nestanak milijun iz virovitičke gradske blagajne? To je pitanje koje ovih dana mnogi postavljaju, ali nitko ne daje odgovor. Cijelu priču pokrenuo je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin kada je objavio priopćenje u kojem za nestanak milijuna kuna okrivljuje svog bivšeg pročelnika koji je tragično skončao svoj život.

“Ne znamo ništa ni službeno ni konkretno, ali nitko nije ni potvrdio ni demantirao da u gradskoj blagajni nedostaje 17 milijuna kuna”, rekao je u Newsroomu Goran Gazdek, urednik portala Virovitica.net.

“Grad Virovitica je prošle godine dobio priznanje od platforme gradonačelnik.hr za uspješnu gradsku riznicu što znači da se sve radi preko jednog račiuna što snižava troškove, i Grad je dobio i certifikat pa je i nama koji pratimo gradske teme ovo sve čudno”, nastavio je Gazdek.

Kaže da je razgovarao s računovođama i da je nemoguće da u takvom sustavu barem tri osobe ne kontroliraju sve. “U liniji odlučivanja u Virovitici su Ivica Kirin, pokojni Siniša Palm i zatim supruga Ivice Kirina, Sanja Kirin. Palm je bio pročelnik ureda za gospodarstvo i finacije, a Sanja Kirin vodi ured za gospodarstvo”, pojasnio je virovitičku gradsku hijerarhiju.

“Nama laicima je teško povjerovati da nitko nije znao što je Palm radio, nevjerojatno je da netko tko vodi takvu odgovornu funkciju nije znao što se događa. Pa svaki poduzetnik dan počinje tako da gleda izvod iz banke i stanje na računu”, smatra Gazdek.

Za jučerašnju izjavu Ivice Kirina kaže da se vidilo da je ljut i uplašen. “Odgovori nisu u njegovom stilu, on je sada u vrlo teškoj situaciji jer mora odgovarati za gradski proračun, a vrlo vjerojatno mora odgovarati za život jednog čovjeka jer je činjenica da je Palm otišao i napravio to što je napravio nakon teškog razgovora s Kirinom.”

Gazdeku je bila neobična i reakcija policijskog glasnogovornika kada ga je nazvao jer mu je nervozno rekao da što se ima raspitivati za Palma i okolnosti njegove smrti koje su osobni čin. “Neobično je i da je medicinska sestra poslana da pregleda tijelo i još je čudnije što je odlučila da ne treba obdukcija iako je prema Pravilniku o načinu pregleda umrlih osoba dužna odrediti obdukciju jer se samoubojstvo smatra nasilnom smrću”, rekao je Gazdek za N1.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar, koji dolazi iz Virovitičko-podravske županije, kaže kako je cijela priča uznemirujuća za javnost i za sve koji žele znati istinu.

“Špekulacije koje imamo o nestanku 17 milijuna kuna su iz priopćenja gospodina Kirina, u jednom je obavijestio javnost da je udaljio iz službe pokojnog pročelnika, a u drugom oštro optužuje čovjeka koji se ne može braniti da je ovisnik o kocki.

Zatim kaže da će vratiti novac, on nešto zna i zna više od ostalih, mislim da insitiucije nisu odradile svoj posao, počevši od neprovođenja obdukcije do zbunjujućih priopćenja koje Kirin izdaje, malo znamo,a trebali bi znati više”, smatra Žagar.

Vjeruje da je Palm bio čovjek od posebnog povjerenja gospodina Kirina i sigurno mu je Kirin bio prvi nadređeni. “Nemoguće je da nije znao sve okolnosti koje su se događale. Ipak ostaje sumnja da gospodin Kirin ne govori do kraja ono što bi htio reći.”

Žagar nastavlja da HDZ već desetljećima vlada tom županijom, a “Tomislav Tolušić, Josip Đakić i Ivica Kirin su u vrhu vlasti i ne možete tamo ništa napraviti bez znanja njih trojice.”

Kao primjer navodi da na događanje na koje dođu i oni koji nisu saborski zastupnici HDZ-a onda se njih ne smije fotografirati. “A ako nas fotografiraju onda nas izrežu. Vjerujem da je pročelnik Palm imao vrlo malo manevarskog prostora da napravi nešto bez znanja gradonačelnika.”

“Mene zbunjuje Kirinova rečenica da će vratiti novac, odakle će ga vratiti?”, zapitao se Žagar.

Foto: Grad Virovitica