Ivo Josipović žestoko napao Zlatka Hasanbegovića: Ili je slijep ili s figom u džepu podržava grafite protiv Srba

Ivo Josipović žestoko napao Zlatka Hasanbegovića: Ili je slijep ili s figom u džepu podržava grafite protiv Srba

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, gostovao je u Novom danu i komentirao govor mržnje prema Srbima kao i aktivnosti uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Govoreći o sramotnim natpisima koji su protiv Srba osvanuli u Zagrebu, Josipović je rekao da je taj izljev mržnje dio kontinuiteta te da je to jasno svakome tko prati društvene mreže ili vijesti. Spomenuo je i desne političare, kazavši da ne zna zašto se oni sada posebno čude ovim događajima.

“To je rezultat potpunog prihvaćanja usklika Za dom spremni i ustašofilske kulture u našoj zemlji, koja je ozbiljna ugroza za hrvatsku demokraciju i manjine”, rekao je Josipović.

Dodao je da je Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću zapravo smokvin list kojim se na mala vrata dozvolio usklik “Za dom spremni”. “Ne želim ulaziti u ideologiju kad je riječ o odluci Visokog prekršajnog suda, međutim, pravno i moralno ta je odluka bila potpuno pogrešna. Nadam se da će zahtjevom Državnog odvjetništva ta odluka biti preispitana”, rekao je Josipović, dodavši da ne zna što bi Ustavni sud mogao napraviti po tom pitanju,javlja N1.

“Ja sam često znao biti nezadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali to što nam se ne sviđa neka odluka ne znači da ga treba ukidati. To bi bila potpuno luda odluka”, rekao je Josipović, dodavši da odluke ne znače da ne valja Ustavni sud, nego da ne valjaju politike.

Ocijenio je potpunom besmislicom izjave da je razlog sramotnih grafita o Srbima djelovanje Milorada Pupovca. “Pupovca sam puno puta kritizirao, kao i on mene, ali poziv na nasilje pravdati neslaganjem s ovom ili onom politikom je neprihvatljivo, jer bi to legitimiralo svako nasilje kojem je uzrok protivljenje politici ovoga ili onoga”, rekao je.

Reći da ovakvi govori mržnje nisu relevantni, znači da ste potpuno slijepi ili potajice, s figom u džepu podržavate ovakvo nešto, rekao je o Hasanbegovićevoj tvrdnji da u grafitima ne vidi elemente protusrpstva.

Što se tiče postignuća Vlade u proteklom mandatu, Josipović je rekao da je stanje ozbiljno lošije nego što je bilo. “Imamo stanje društvene regresije, pod upitnikom su neke vrijednosti za koje smo mislili da su 1. 7. 2013. potpuno prihvaćene. To pokazuje da demokracija i ljudska prava nisu nikad trajno izborene vrijednosti i da moramo učiniti sve da se neke mračne stvari nikada ne ponove”, rekao je Josipović.

Bivši predsjednik nalazi se na 14. mjestu SDP-ove liste za parlamentarne izbore. Razlog tome je, kako je rekao, to što njemu, kao bivšem predsjedniku, nema smisla biti na mjestu koje jamči ulazak bez puno borbe. “Sad povratak ima smisla samo ako se prođe test. Čast mi je sudjelovati i na zadnjem mjestu, a nadam se da tako neće i ostati”, rekao je Josipović.

Komentirajući previranja u SDP-u uoči sastavljanja lista za izbore i činjenici da se na njima neće naći ime Ranka Ostojića, Josipović je rekao da je Ostojić iznimno kvalitetan čovjek koji će učiniti sve da pobijedi SDP, bez obzira što nije na listi.

Velika koalicija nije opcija, istaknuo je Josipović, dodavši da je bolja opcija manjinska Vlada, ali da bi se u toj situaciji vjerojatno išlo na nove izbore.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments