Ivo Lučić: Zašto su protivnici komemoracije u Bleiburgu nosili jugoslavensku zastavu?

Ivo Lučić: Zašto su protivnici komemoracije u Bleiburgu nosili jugoslavensku zastavu?

Dolazak prosvjednika sa zastavom SFRJ u Bleiburg te odnos Austrije i Hrvatske prema totalitarnim režimima za Direktno je komentirao profesor s Hrvatskoga instituta za povijest i nekadašnji član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Ivo Lučić.

“Ne znam što bi se dogodilo da su prosvjednici u Austriji imali, primjerice, zastave Istočne Njemačke. Nije na nama da Austriji određujemo kako će se odnositi prema određenim simbolima, to je njihovo suvereno pravo. Međutim, što se tiče prosvjednika u Bleiburgu, jasno su pokazali svoj svjetonazor. Osim što su nosili jugoslavensku zastavu, vidio sam i da su rekli kako će obnoviti Jugoslaviju. Oni nikada nisu niti će ikada prihvatiti hrvatsku državu. Hrvatska vlast bi, ako joj je stalo do Hrvatske, trebala imati jasan stav i pravilno se postaviti”, rekao je Lučić.

Lučić pojašnjava da Europa nije donijela zajednički stav o totalitarnim režimima te se mijenja s političkim okolnostima.

“Europa nema zajednički stav o gotovo ničemu. To ovisi od situacije do situacije, od zemlje do zemlje, od vremena do vremena…Osuda komunizma i fašizma su samo iznuđene u određenom povijesnom trenutku, ali funkcionira samo fragmentarno. Nema općeg stava, a rezolucije koje Europa donosi su samo mrtvo slovo na papiru. Ideološka, a i politička borba će se još dugo voditi”, dodao je Lučić.

Kako ističe Lučić, mali broj prosvjednika u Bleiburgu govori pravo stanje svijesti u hrvatskom narodu te da bi to trebala biti nit vodilja vladajućima prilikom donošenja odluka.

“Treba istaknuti da je na komemoraciji u Bleiburgu bilo oko 15.000 ljudi, a prosvjednika iz područja cijele bivše Jugoslavije bilo je svega nekoliko stotina. To je pravi omjer snaga i to bi vlasti trebale uzeti u obzir prilikom donošenja odluka”, zaključio je Lučić.