Izbačeni HDZ-ovac Šimunović teško optužuje Mikulića, Kapulicu i Jandrokovića

Izbačeni HDZ-ovac Šimunović teško optužuje Mikulića, Kapulicu i Jandrokovića

Ante Šimunović, izbačeni član zagrebačkog HDZ-a, u Newsroomu je ustvrdio da je šokiran izbacivanjem iz stranke i najavljuje pravnu bitku. Misli da mu je najveći krimen jer se zamjerio Gordanu Jandrokoviću dok za Andreja Plenkovića kaže da ima kompleks jer se HDZ-u priključio tek 2011.

Ispričao je da je ušao u HDZ u veljači 1990. godine kao maturant, bio gradski vijećnik u Velikoj Gorici, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, a nakon 2001. bio je uključen u sve izborne kampanje HDZ-a.

Kaže da je nakon sudjelovanja u izbornom stožeru za parlamentarne izbore 2016. došlo do razmimoilaženja s današnjim glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem.

Uvjeren je da nije širio govor mržnje u grupi Uskoci i hajduci. “U svakom slučaju odgovaram za svaku izgovorenu riječ i napisano slovo. Jučer sam doznao od novinarke da sam na listi za odstrel i nisam vjerovao da sam se ja našao u toj grupi od nas osam.

Priznao je da se Jandroković ljuti na nadimak “agent 808”, a koji se odnosi na mali broj glasova na izborima koje je Jandroković prikupio na izborima 2016. Kaže da jest koristio taj nadimak u korespondenciji.

“Mi tu služimo kao pokazni primjer drugim članovima HDZ-a što bi im se moglo dogoditi ako dignu glas protiv postupaka predsjednika stranke i glavnog tajnika. Mislim da ima puno postupaka u stranci koji su loši i o tome se treba razgovarati. Ne želim živjeti u društvu u kojem moram paziti što pišem i govorim”, ustvrdio je.

Kaže da je prije 90-ih često nakon utakmica Dinama bio pozivan u miliciju “i to maltretiranje mi izgleda kao i ovo danas. Nije me nitko tukao i udarao, ali taj pritisak koji stvaraju i lijepljenje etiketa…”

“Nije znao da se vodi postupak protiv njega, a kaže da su mu prema Statutu stranke morali reći za što je optužen. “Na časnom sudu je bila strana tužitelja koju je zastupao Andrija Mikulić, a s druge strane nikoga. Gledaju nas kao grupu, a mi se neki međusobno ni ne poznamo”, ustvrdio je uvjeren da su za ovu situaciju odgovorni Mario Kapulica, Andrija Mikulić i Gordan Jandroković.

“Nemoguće je da premijer nije znao što se događa jer su cijelo vrijeme i Mario Kapulica i glasnogovornik Vlade Marko Milić u tim grupama, kao i viđeniji dužnosnici”, ustvrdio je.

Misli da je njegov problem što ne može prešutjeti neke stvari poput toga da smatra da Andrija Mikulić ne može držati i funkciju Glavnog državnog inspektora i predsjednika zagrebačkog HDZ-a. Kaže i kako je upozorio i da Jandroković kao predsjednik Sabora ne može biti i glavni tajnik stranke i voditi operativu.

“Ne mogu se oteti dojmu da je ova afera plasirana na dan predstavljanja predsjedničinog programa jer gospodinu Jandrokoviću nije u interesu da Kolinda Grabar-Kitarović bude reizabrana za predsjednicu Hrvatske i na ovaj način njoj smanjuju šanse na izborima jer fokus javnosti okreću na unutarstranačke sukobe”, smatra Šimunović i dodaje da ni Plenković ni Jandroković nisu nikada iskreno stali iza predsjednice.

“Razumijem Penkovića i smatram da ima kompleks jer je HDZ-u pristupio tek 2011. ali neću dopustiti da me kao utemeljitelja stranke isključe takvi ljudi koji su imali pristojnu korist od stranke i zato su se uključili u nju”, ustvrdio je i najavio pravnu bitku. Već je u tom procesu shvatio da primjerice časni sud stranke uopće nema postupovnik koji je po Statutu dužan imati.

Kaže da se čuo s kolegama iz stranke. “Mnogima je neugodno, iznenađeni su kako sam se ja našao na toj listi. Imam i prijatelja iz SDP-a s kojima sam se žestoko sukobljavao u vrijeme mandata u Velikoj Gorici koji su mi se javili riječima: ti si izmislio HDZ i sada tebe isključuju. Unutar stranke ljudima je neugodno”, zaključio je Šimunović.

Foto: N1