Izbori za Europski parlament: Živi zid osvaja dva, a Most jednog zastupnika

Izbori za Europski parlament:  Živi zid osvaja dva, a Most jednog zastupnika

Početkom ovog mjeseca Europski parlament proveo je istraživanje javnog mnijenja o preferencijama birača za  europske parlamentarne izbore. Kako sada stvari stoje, HDZ može biti jako zadovoljan jer bi trebao dobiti šest mandata, dok ovo istraživanje  predviđa da će SDP dobiti  tri mandata. Zadovoljan može biti i Živi zid koji bi trebao dobiti  dva mandata, dok Most može računati na jedan mandat.

HDZ i SDP bi imali po jednog zastupnika više nego što imaju sada, dok bi stranke Orah, IDS i HNS ostale bez zastupnika. Treba, međutim, naglasiti da je ovo istraživanje provedeno prije nego što je formirana  Amsterdamska koalicija. Hrvatska će u novom sazivu Europskog parlamenta  imati 12 umjesto dosadašnjih jedanaest zastupnika.

Dok HDZ i SDP mogu biti  zadovoljni s ovim istraživanjem, njihove sestrinske stranka na europskoj razini nemaju razloga za zadovoljstvo. Podrška  pučanima i socijalistima slabi, ali zato raste  popularnost desnim populističkim strankama.

Europski pučani će imati  183 zastupnika, što je 32 zastupnika manje nego što imaju sada. Još će gore proći socijalisti koji će imati tek 135 zastupnika, čak 51 zastupnik manje. Desni populisti imat će čak  59 zastupnika odnosno 22 zastupnika više nego što trenutno imaju. Najviše će profitirati talijanski desni populisti koji će osvojiti čak 21 zastupnički mandat.