Izborni strateg velike pobjede Ivice Puljka svojedobno je radio za Most: Što misli o antihadezeovskoj koaliciji

Izborni strateg velike pobjede Ivice Puljka svojedobno je radio za Most: Što misli o antihadezeovskoj koaliciji

Na dočeku rezultata izbora za gradonačelnika Splita bio je i Ivica Relković, politički analitičar i savjetnik stranke Centar, koji je za tportal analizirao rezultate izbora

‘Mi smo nakon razvoja situacije u gradskom Vijeću i prvih 10-ak mjeseci upravljanja Splitom shvatili da se mora ići na jedan reset, na izbore, koji bi potvrdili taj smjer ili jednostavno pokazali da to nije to. Nismo očekivali da će se u drugom krugu dogoditi išta drugačije od onog što s dogodilo u prvom krugu, odnosno vidjeli smo kroz razne poruke birača da su oni svoju odluku donijeli puno prije drugog kruga’, rekao je za tportal Relković, javlja Tportal.

Na pitanje da li je ovo iskorak Ivice Puljka u nacionalnu politiku, Relković je kazao: ‘Ovo je definitivno korak Ivice Puljka da u Splitu može napraviti ono što je zacrtano, odnosno ono što se želi, bez ikakvih situacija da netko to netko blokira, da zateže. Nema nikakvog bijega iz Splita dok se Split ne pokaže u punom smislu rezultata upravljanja nakon ovakve pobjede. Naravno da je netko tko je ušao u politiku iz jednog posla u kojem je bio vrhunski, a to je znanost, može razmišljati o budućnosti, ali bilo kakve projekcije, da je to danas, su besmislene. Naročito, što su parlamentarni i drugi izborni ciklusi daleko, pa ćemo vidjeti što će stranka Centar raditi s drugim ljudima koji se pojave na političkom nebu u iduće dvije godine.

Komentirao je i da li je on spona Ivice Puljka i Mosta. ‘Ne, ja se ni sa kim iz Mosta nisam niti čuo. Ne postoji nikakva kombinacija i kalkulacija mene prema Mostu’, rekao je Relković.

Osvrnuo se i na poraz HDZ-a u Splitu. ‘HDZ je doživio poraz i to ne poraz jedne izborne utakmice nego poraz modela. Kad vam netko porazi model, onda je to samo jedan u nizu poraza. Kojih razina, to ćemo vidjeti. Ovdje se događa i razvija, ne samo u Splitu nego i šire, pogled na HDZ kao na stranku koja jednostavno pokazuje znakove ranjivosti koje biračko tijelo i treba prepoznati. Dosad je u Hrvatskoj bio problem što treće opcije nisu imale mogućnost biti ozbiljne u prvom koraku. Dakle mi više ne trebamo gledati kako kontra HDZ-a stoji SDP, nego što se pojavljuje još u Hrvatskoj’, kazao je Relković.

Na pitanje hoće li se Centar pridružiti anti-HDZ koaliciji, kazao je: ‘Kada bih tako nešto nekome savjetovao, savjetovao bih ga unaprijed na ograničenu igru. Politika je igra u kojoj se otvara, kao u novom špilu karata, cijeli niz novih mogućnosti. Dvije godine su do izbora, ako ne bude nečega izvanrednog. Očekujemo dugi period i svako uskakanje u neki model je preuranjeno i za birače pogrešno.’

Foto: Hina