Iznajmljivači rade što hoće: Plaćaju smiješno mali porez, a onda još i muljaju

Iznajmljivači rade što hoće: Plaćaju smiješno mali porez, a onda još i muljaju

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain kazao je za HRT kako veliki broj iznajmljivača, koji imaju kategorizaciju za iznajmljivanje, ne prijavljuju goste.

– Vrlo je jednostavno, imamo određeni broj kapaciteta u pojedinom mjestu, a kada pogledamo prijavu koja ide kroz eVisitor, dolazimo do vrlo jednostavnog podatka, da četrdeset posto gostiju uopće nisu prijavljeni. Moramo znati i uz te koji nisu prijavljeni, a imaju kategorizaciju, imamo i određeni broj objekata, koji još uvijek nemaju kategorizaciju, a primaju goste i dalje oglašavaju svoje apartmane, poručio je. 

Fain je naglasio kako je ta brojka i veća, te stvara razne probleme, od komunalnih, pa sve do razvijanja određene destinacije. Stoga dolazi do krivih podataka, stoga i priprema sezone ne može biti odrađena kvalitetno.

Neki pojedinci, koji ne prijavljuju goste, rade to tako što ne izdaju račun za gosta, stoga ne ulaze u sustav PDV-a, te plaćaju manje državi

-Kod nekih pojedinaca je stvar nemara, jednostavno zaborave prijaviti svoje goste. Na njih treba apelirati da ne budu nemarni, poručio je.

A za one koji namjerno izbjegavaju svoje obveze, njima treba pojačati inspekcijski nadzor.

Na slici: Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain

Foto: Hina