NEVJEROJATNE CIFRE: Pavao Vujnovac platio carinski dug više od milijuna kuna pa preuzeo ogrlicu vrijednu pola milijuna eura

NEVJEROJATNE CIFRE: Pavao Vujnovac platio carinski dug više od milijuna kuna pa preuzeo ogrlicu vrijednu pola milijuna eura

Pavao Vujnovac , čelnik Prvog plinarskog društva, platio je 20. srpnja carinski dug od čak 1.048.357,00 kuna za ogrlicu vrijednu 507.436 eura koja mu oduzeta krajem prošlog mjeseca na graničnom prijelazu na zagrebačkom aerodromu, pa je 26. srpnja ponovno preuzeo dragocjeni komad nakita, izvijestili su nas iz Carinske uprave.

Još ranije platio je prekršajnu kaznu od 50 tisuća kuna, no sve to ne znači da su za moćnog privrednika, bar zasad, otklonjene nevolje povezane s ogrlicom: prošloga je tjedna Državno odvjetništvo najavilo otvaranje istrage protiv njega “zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona”. Kako smo pisali, Vujnovac 25. lipnja po povratku iz Züricha carinicima nije rekao da kod sebe ima skupu ogrlicu. Kad su je pronašli, odrezali su mu prekršajnu kaznu, javlja Index.

Vijest o pokretanju istrage znači da je DORH promijenio stav prema Vujnovčevu postupku na granici. Naime, u prekršajnom nalogu koji su carinici sastavili 25. lipnja jasno stoji da je “s okolnostima prekršaja telefonskim putem upoznat ODO Velika Gorica” te je nakon konzultacije s državnom odvjetnicom Sanjom Dlačić Jakovina “odlučeno da se protiv putnika pokrene prekršajni postupak, a ne kaznena prijava”.

Zanimalo nas je znači li prošlotjedna odluka o pokretanju istrage da DORH smatra kako je prvotno pogriješio, no u velikogoričkom odvjetništvu danas nisu imali vremena za odgovor. Vujnovčevi glasnogovornici su nam, s druge strane, poručili kako nisu uspjeli “doći ni do koga iz Uprave”, pa nemamo njegov aktualni odgovor na pitanja o ogrlici i cijelom slučaju. 

Dosad nam se javio dva puta mailom. Prvi put je poručio: “G Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima.”

Drugi put je objavio: “Kao što smo već odgovorili g Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima.”

Jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, čovjek s diplomom Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nije znao da graničarima treba pokazati ogrlicu vrijednu pola milijuna eura. Iz carine su nam prethodnih tjedana nešto detaljnije opisali akciju:

“Dana 25.06.2022 godine oko 11:45 sati, zrakoplovom registarskih oznaka S5-CMM, na letu CMM Zurich-Zagreb, državljanin Republike Hrvatske Pavao Vujnovac kao dolazni putnik na terminalu generalne avijacije pristupio je carinskoj kontroli. Kao i u slučaju druge nekolicine putnika, posebice koji dolaze iz trećih zemalja, pristupilo se detaljnoj carinskoj kontroli putnika, ručne i putne prtljage, prilikom čega je uočena predmetna roba.

S obzirom na utvrđene činjenice, nakon obavljanja službenih radnji prikupljanja obavijesti, kao i temeljem izjava putnika, i raspoložive dokumentacije putnika o robi (certifikati), izvršene su i dodatne carinske provjere te je utvrđena vrijednost predmetne robe, radi daljnjeg kako carinskog postupanja (utvrđivanje osnovice za obračun carinskih davanja, odnosno iznosa carine i PDV-a) tako i daljnjeg prekršajnog postupka.

Za robu – predmet prekršaja, izrečena je mjera privremenog oduzimanja do plaćanja uvoznog carinskog duga (koji je u tijeku).”

Foto: Hina