Jadranka Kosor o previranjima u Domovinskom pokretu: Malo je čudno što Mario Radić nije želio ući u Sabor

Jadranka Kosor o previranjima u Domovinskom pokretu: Malo je čudno što Mario Radić nije želio ući u Sabor

Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je gošća Newsrooma N1 televizije.

Na pitanje je li Domovinski pokret došao do kraja političkog puta, ona kaže: “Tako je. Odlazak Miroslava Škore je početak kraja. Miroslav Škoro jednako Domovinski pokret. To je stranka koja je nastala i ostvarila respektabilne rezultate zahvaljujući svom frontmanu.”

O spekulacijama o tome što se dogodilo Kosor kaže: “Mislim da ne bi bilo pametno posebno spekulirati, to je i nevažno. Činjenica je da je otišao i da su se tamo i prije njegovog odlaska mogle nazrijeti turbulencije.”

“Svakom tko se imalo bavi politikom bilo je jasno od prvog trenutka da se tu skupilo svega i svačega, ljudi koje ništa nije povezivalo osim tog domoljublja i želje da uđu u parlament i ostvare svoje ambicije. Mi ćemo vidjeti što stoji iz toga. Bitno je da odlaskom Škore i raspadom Domovniskog pokreta kao stranke mi polako klizimo prema onome što bi se moglo nazvati jednostranačje. O tome bismo trebali raspravljati i uzimati kao središnju točku oko koje raspravljamo, možda se pomalo i zabrinuti”, govori Kosor.

Zatim je komentirala poziciju Marija Radića.

“U toj stranci je od početka vladala neka vrsta smušenog kaosa. Svi koji su, pogotovo kod stranke koja želi rasti, dobili priliku, moraju biti u parlamentu. Zašto? Zato što je to najbolja politička pozornica. Ako je već odlučio biti čovjek u stranci, to je možda bio i pokazatelj nekih odnosa koje je imao s predsjednikom stranke. ono što je iznimno važno u njegovom priopćenju je da se on ne misli kandidirati na izborima. Najzanimljivija mi je ta veza između gospođe Vučemilović i njenog brata. Pokazuje se da te rodbinske veze nisu baš najsretnije u politici. Da ona ne zna da će joj brat dati ostavku, da će otići a ostati, to smo već vidjeli…Kad je u mojoj bivšoj stranci Šeks dao prijedlog da bivši predsjdnik ode, a ostane, da postane počasni predsjednik stranke, to je bilo tragikomično”..

Govoreći o mostovima između DP-a i HDZ-a, Kosor kaže da se ti mostovi nikad nisu prestali graditi. “Najvažnije je da se to u parlamentu razbilo kao kula od karata i da šef HDZ-a sad može zadovoljno pijuckati piće na plaži nego može probirati što bi u budućnosti moglo još na toj tzv. projektnoj suradnji dodati vladajućoj većini.”

“Doći ćemo do toga da ćemo moći birati HDZ ili HDZ”, kaže bivša predsjednica te stranke.

Ona smatra da bi se, nakon odlaska Miroslava Škore, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava mogao nametnuti kao novi vođa desnice. “On je među ovim ljudima najpoznatiji i najprepoznatljiviji. On je glatko pobijedio HDZ”, govori. Na opasku da postoje i Mlinarić i Bubalo koji bi mogli popuniti upražnjeno mjesto Miroslava Škore, Kosor kaže da misli da je Penava ipak najizgledniji, ukoliko bi se odlučio kandidirati.