Jadranka Kosor otkriva: Sanader i Šeks su opet postali veliki prijatelji

Jadranka Kosor otkriva: Sanader i Šeks su opet postali veliki prijatelji

Bivši premijer Ivo Sanader ni prije odlaska u zatvor nije odustao od teze da se protiv njega vodio politički motiviran proces. Ali, dok je eventualno imalo smisla kad je to tvrdio prije devet godine, danas je upitno imali li Sanader uopće nešto konkretno na umu ili samo rutinski izgovara da je žrtva politike. Naime, na vlasti se u međuvremenu promijenilo nekoliko političkih garnitura, pa doista nije jasno koju to Sanader sumnjiči da stoji iza svježe presude Vrhovnog suda, na temelju koje je on završio u Remetincu.

Nekad je to bilo drukčije, Sanader je tadašnju predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, svoje bliske suradnike iz HDZ-a, izravno optuživao da mu smještaju kazneni progon, nakon što su se s njim politički razišli. Jadranka Kosor također nije shvatila kuda je Sanader ciljao izjavom koju je u četvrtak dao novinarima.

– Budući da je Sanader postao veliki prijatelj sa Šeksom, njega više ne targetira i ne tvrdi da mu on montira proces. Valjda sam mu ja ostala na vjetrometini, ali ja predsjednica Vlade nisam još od 2011. i naravno da nema nikakav utjecaj na rad Vrhovnog suda. Njihovu presudu neću komentirati, ali nadam se da se sada konačno pokazuje da u Sanaderovom slučaju nije bila riječ ni o kakvom političkom progonu nego isključivo o mojoj i volji Vlade da se nadležnim državnim institucijama omogući da, u skladu sa zakonom, rade svoj posao – rekla je  Jadranka Kosor za Novi list.

Nakon što je Sanader početkom 2010. objavio da će se, uz objašnjenje da je nezadovoljan stanjem u kojem je HDZ, aktivirati kao počasni predsjednik stranke, sutradan je isključen iz HDZ-a, a odmah poslije te odluke Predsjedništva tog 3. siječnja Jadranka Kosor je u Banskim dvorima razgovarala s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem