Jandroković tvrdi da Kovač nije ozbiljan političar: Današnja izjava ga potpuno diskvalificira za predsjednika HDZ-a

Jandroković tvrdi da Kovač nije ozbiljan političar: Današnja izjava ga potpuno diskvalificira za predsjednika HDZ-a

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, komentirao je  za Dnevnik.hr rekonstrukciju Vlade i sukob između premijera Andreja Plenkovića i Mire Kovača, koji je u petak pozvao na rekonstrukciju HDZ-a.

Konačano je sve gotovo. Dakle, ministri su izglasani. Jeste li očekivali ovakav rasplet?

Pa, ovo je bilo jedno dosta zahtjevno razdoblje i za Vladu, za vladajuću većinu, i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Međutim, vrlo temeljitim pripremama, analizom, razgovorima i unutar stranke i s koalicijskim partnerima, ostvarili smo ono što smo željeli. Izašli smo iz tog turbulentnog razdoblja, povukli dosta radikalne poteze, jednu široku rekonstrukciju Vlade i vjerujem da sada ulazimo u jedno razdoblje gdje će veliki uspjesi Vlade koji su napravljeni u segmentu gospodarstva, ekonomije, infrastrukture, vanjske politike, europskih fondova, doći do punog izražaja.

Jeste li dobro provjerili nove ministre? Da ne bi neka nova afera iskrsnula? Onda vam sve pada u vodu.

Da, obavljeni su razgovori. Vrlo temeljito smo razgovarali s njima, učinili ono što smatramo da je potrebno kako bismo bili što je više moguće sigurni da nema nikakvih repova. Osim toga, ovo su uglavnom mladi ljudi s vrlo solidnim, vrlo dobrim profesionalnim karijerama. Oni su i članovi i članice Hrvatske demokratske zajednice. Ovo je jedna nova generacija političara – stručnih i ambicioznih – i vjerujem da neće biti situacija kao što smo imali u zadnjem razdoblju.

 

Ali nisu svi sretni s ovom rekonstrukcijom. Čuli smo danas gospodina Kovača u Saboru koji je rekao da HDZ-u treba rekonstrukcija. Kako ste vi primili tu njegovu poruku?

Prije svega, rekao bih da smo mi danas imali 82 glasa za naše ministrice i ministre. Dakle, vrlo stabilnu parlamentarnu većinu. Svi članovi i članice HDZ-a, naši zastupnici, glasali su za naše prijedloge. Što se tiče izjave gospodina Kovača, moje je mišljenje da ozbiljni političari ne rade takve stvari. Danas su HDZ, predsjednik Vlade i HDZ-a, naše ministrice i ministri, naše zastupnice i zastupnici vodili ozbiljne političke bitke s našim političkim suparnicima. Dakle, mi smo danas bili 100 posto angažirani u jednoj važnoj inicijativi, jednom važnom projektu izglasavanja novih ministara, rekonstrukciji Vlade.

Hoćete reći da gospodin Kovač nije ozbiljan političar?

Dakle, ono što je on danas učinio, barem u mojim očima, ga diskvalificira za čelnika Hrvatske demokratske zajednice. To se ne radi. Kada tvoja vojska, kada tvoja politička obitelj, kada tvoja stranka vodi ovakve ozbiljne političke bitke moramo biti svi zajedno, svi skupa, a svoje osobne ambicije izražavat ćemo onoga trenutka kada za to dođe vrijeme. Dakle, u današnjem istupu, čini mi se da je svoje osobne ambicije stavio ispred interesa HDZ-a i, što se mene tiče, to je bio loš politički potez.

Foto:Screenshot Nova TV