Vice Batarelo pokreće borbu protiv militantnog sekularizma: Pazite se svi vi koji ismijavate i pljujete katolike!

Vice Batarelo pokreće borbu protiv militantnog sekularizma: Pazite se svi vi koji ismijavate i pljujete katolike!

“Pazite se svi vi militantni sekularisti koji ismijavate i pljujete po katolicima i katoličkim vrjednotama” napisao je Vincent John (Vice) Batarelo, predsjednik udruge Vigilare (“organizacije civilnog društva s katoličkim pozadinom”) najavivši osnivanje “Zaklade za pravnu kulturu ‘Ordo Iuris'”.

Zaklada je odgovor na gubitak pravnog spora s Ivom Josipovićem. Udruga Vigilare Ivu Josipovića je tužila zbog njegove izjave kako je Hrvatska “sekularna država a ne katolička džamahirija”, koju su smatrali uvredljivom i diskriminirajućom za katolike.

Zaklada bi trebala omogućiti kvalitetnu pravnu zaštitu u sporovima vezanim uz prava vjernika i vjerskih zajednica.

“Naši odvjetnici, na žalost, nisu se pokazali u najboljem svjetlu. Jedan od glavnih problema bio je taj što su odvjetnici slabo surađivali s Vigilare kao klijentom, piše Batarelo u priopćenju

Unatoč negativnom ishodu tužbe, Batarelo ističe neke pozitivne elemente u presudi. To su, iz priopćenja:

i) Sud je potvrdio aktivnu legitimaciju građanske udruge Vigilare u ovom postupku. To znači da je tužba protiv Ive Josipovića prihvaćena i da smo kao organizacija civilnog društva dobili pravo sudjelovanja u ime interesne skupine (katolika i građana) u postupku protiv bivšeg predsjednika I. J.

ii) Sudovi su utvrdili da sporna izjava g. Josipovića „Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija“ može biti uvrjedljiva za pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Ali, da prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije ta izjava sama po sebi nije dovoljna da se utvrdi izravna diskriminacija, kako je definira Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Zaklada za one na udaru protukršćanskih mjera

Zakladu je najavio kao odgovor na eventualne “protukršćanske mjere” i kao opomenu “javnim agresivnim sekularistima”.

Za budućnost – Ordo Iuris
Više se nikada u ovako važnim predmetima ne ćemo prepustiti slučajnosti (naročito s odvjetnicima). Moramo imati kvalitetne i profesionalne pravne stručnjake. Ovo nas je nagnalo da što prije pokrenemo projekt „Ordo Iuris“.

Nova i prijateljska, ali neovisna Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće će voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima.

Sud se ovaj put smilovao g. Josipoviću, no za njega i za druge javne agresivne sekulariste, ovo je opomena da olako ne spuštaju i omalovažavaju katoličku vjeru i uvjerenja, jer ćemo, od sada kao Ordo Iuris, intervenirati u javni diskurs svaki put kada bude potrebno i koristiti sve pravne mjere da branimo naša građanska prava.

Foto: Lana Slivar Dominić/ Hina