Čudna izjava Ranka Ostojića: Zašto bi čuvanje hrvatskih granica bio prljav i nečastan posao?

Čudna izjava Ranka Ostojića: Zašto bi čuvanje hrvatskih granica bio prljav i nečastan posao?

Bivši ministar  unutarnjih poslova  Ranko Ostojić kritizirao je politiku hrvatske Vlade prema ilegalnim migrantima. Optužio je hrvatsku policiju da nelegalno vraća  migrante u Bosnu i Hercegovinu i da tako hrvatska obavlja prljavi posao za Europsku uniju.

“Sada je na sceni varijanta u kojoj bi Hrvatska trebala obaviti prljavi posao za EU, što se naravno, ne smije službeno reći, ali čak i hvale postupke koji su potpuno u suprotnosti sa Schengenskim zakonikom na koji se najčešće poziva MUP. Tamo odvraćanje migranata ne postoji, nema legalnog “push-back” postupka. U smislu tog zakonika odvraćanje bi trebalo izgledati tako da osobe upućujete na legalni granični prijelaz. Ne možete nekoga uhapsiti u Čabru, na Slunju, kao što ih je vojska uhitila više od tisuću, ili u Rijeci, u Istri, ukrcati te ljude u kombi, dovesti ih na granicu i gurnuti natrag. To naša predsjednica apsolutno ne razumije, ona ne shvaća da to nije postupanje po Schengenskom zakoniku”, dodajući da i hrvatska javnosti prihvatila priču da je odvraćanje i obeshrabrivanje nešto sasvim normalno.

Naglasio je da to nije normalno, pa je žestoko napao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je nedavno posjetila policajce koji čuvaju hrvatske granice.

“Eto, neki dan smo imali situaciju u kojoj predsjednica javno, u onim trenucima kad je prikazivala svoje sposobnosti prolaska kroz šipražje, grmlje, kako prijeći granicu da se pritom ne ozlijediš, onda je sama rekla da ima osoba koje su 40 puta vraćene. To nisam rekao ja, to je rekla predsjednica Republike, a nema razloga da njoj ne vjerujemo. Prema tome, netko je četrdeset puta bez registriranja vraćen u Bosnu i Hercegovinu. Postavlja se pitanje što nije primijenjeno? Nije primijenjen ni hrvatski zakon ni europski zakon. Vi morate osobu zadržati, utvrditi traži li ona azil ili ne i, prema postupku koji je propisan, možete je vratiti u zemlju iz koje je došla, to je readmisija, a najčešće je to Bosna i Hercegovina koja je štafetno može vratiti u zemlju iz koje je osoba stigla”, izjavio je Ostojić u Jutarnjem listu.

Foto: Facebook