Javio se Nino Raspudić s Banovine: Teško optužuje župana Ivu Žinića

Javio se Nino Raspudić s Banovine: Teško optužuje župana Ivu Žinića
Saborski  zastupnik  Nino Raspudić bio je na Banovini gdje se iz prve ruke mogao uvjeriti kako su  prošle kuće koje je država  gradila. Njegov post prenosimo u cijelosti.
“Danas, 5.1.2021. župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, pritisnut od novinara da se očituje oko sve brojnijih optužbi za malverzacije u poslijeratnoj obnovi koju je razotkrio potres, izjavio je „Nove kuće nisu srušene, svoju su funkciju odradile i nisu srušene. Među njima ima crvenih naljepnica, ali u njima nitko nije stradao.“
U isto vrijeme sam fotografirao ovu „nesrušenu kuću“ hrvatskog branitelja Zdravka Mutavdžije iz herojskog sela Pecki, izgrađenu u državnom projektu poslijeratne obnove. Glavni inženjer obnove u županiji bio je stanoviti Ivo Žinić.
Raspudić: Fotografirao sam ovu “nesrušenu” kuću
Zdravko mi kaže kako mu je već prvi potres odvojio gornji kat kuće, a drugi ju je tako porušio da nije preostalo drugo nego da je bager jučer dokrajči i kamioni odvezu šutu.
Od kuće koju je država izgradila pod budnim stručnim okom Ive Žinića ostalo je ovo.
Po kojim je seizmičkim standardima građena? Koliko je željeza i betona ugrađeno u nju? Tko je vodio nadzor i stavio potpise na projekt i uporabnu dozvolu? Je li gđa Mutavdžija čudom izbjegla smrt kako bi se potkrijepila Žinićeva teza kako „u njima nitko nije stradao“.
Uzevši sve to u obzir, ne čudi što se nitko od državnih dužnosnika nije usudio pomoliti nos u selo Pecki.
Obitelj Mutavdžija spava u staroj kamp-prikolici koju im je preko jedva prohodnih cesta dovezla rodbina iz Crikvenice. Sretni su što su izvukli živu glavu i ne gube nadu. Rastajemo se od njih s osjećajem gorčine, ali i obvezom da ovaj očiti kriminal istjeramo na čistac.Vidimo se u Saboru”, ističe Raspudić.
Foto: Damir Senčar/Hina