Je li baš sve slučajno: Dolenčić nije pozvao branitelje na otvaranje Pelješkog mosta, a Thompsonu isključio mikrofon na dočeku Vatrenih

Je li baš sve slučajno: Dolenčić nije pozvao branitelje na otvaranje Pelješkog mosta, a  Thompsonu isključio mikrofon na dočeku Vatrenih

amo nas još nekoliko dijeli od svečanosti otvorenja Pelješkog mosta, kojim će se hrvatski jug konačno povezati s ostatkom Hrvatske. Uoči događaja, redatelju svečanosti, Krešimiru Dolenčiću, obratili su se hrvatski branitelji, pripadnici dubrovačkog Odreda naoružanih brodova, nemjerljivo zaslužnog za obranu i funkcioniranje Dubrovnika u vrijeme dok je 1991. bio pod opsadom, a čije sudjelovanje nije uvršteno u svečanost.

Na odgovor Dolenčića da dubrovački branitelji mogu doći i da su mu se samo trebali javiti, reagirala je novinarka Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, inače rođena Korčulanka. Petrović je žestoko prozvala Dolenčića pitajući kako je moguće da u otvorenju Pelješkog mosta ne sudjeluju branitelji Dubrovnika i Pelješca, spominjući i korčulanske branitelje koji su svojim artiljerijskim baterijama obranili Pelješac, javlja Narod.hr.

Podijelivši naslov Dubrovačkog dnevnika “Krešo Dolenčić dubrovačkim braniteljima i pripadnicima ONB-a: Tko bi vas zaboravio?! Nemam ništa protiv toga da sudjelujete u ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta, samo se morate javiti!”, Ivana Petrović na svom je facebook profilu napisala:

“Pa pobogu, Dolenčiću, tko režira svečanost??!!! Vlada halooooo!! Kako se uopće moglo dogodit da odmah u scenarij i popis uzvanika nisu uvršteni branitelji Dubrovnika kao i branitelji s Korčule koji su artiljerijskim baterijama obranili Pelješac. Moj školski Željko Seretinek kao jedan od zapovjednika o tome govori u svakom dokumentarcu!!! Samo da vas podsjetim. Da njih nije bilo zadnji južni most bi bio krčki. Sramota!!!!!!! I, by the way, ima li u Hrvatskoj još koji redatelj osim Dolenčića? Ili je on aboniran na lovu iz proračuna za ovakve svečanosti?”

Krešimir Dolenčić

Krešimir Dolenčić i režiranje dočeka Vatrenih 2018. 

Podsjetimo, Krešimira Dolenčića hrvatska javnost možda najviše pamti kao redatelja dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu nakon što je 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojila drugo mjesto. Neopisivu slavljeničku atmosferu u Hrvatskoj pokušalo se narušiti onemogućavanjem da na dočeku, prema jasno izraženoj želji Vatrenih, zapjeva i pjevač Marko Perković Thompson. Kada je Thompson zajedno s Vatrenima stupio na pozornicu i započeo izvođenje pjesme “Geni kameni”, organizatori su naglo isključili ozvučenje i prekinuli svečanost.

Što je poručio dozapovjednik ONB-a Dolenčiću?

Prije par dana za Dubrovački vjesnik istupio je dr. sc. Vladimir Onofri, dozapovjednik Odreda naoružanih brodova, koji je izrazio nezadovoljstvo što u program nisu uvršteni dubrovački branitelji.

-Već sam u mirovini ali pratim što se događa i uz oduševljenje dovršenim mostom, nešto me je zasmetalo. S jedne strane ide Rimčeva Nevera, s druge Niko Pulić, a potom bikeri Prve i Četvrte gardijske brigade. Odlično, to je simbolično povezivanje sjevera u juga Hrvatske, ali bi valjda bilo primjerenije da je na čelu bikera predsjednik udruge dubrovačkih branitelja pukovnik Marko Mujan!? – pita se Onofri i uz smijeh dodaje:

-Ali, ima problem! Marko je morao prodati svoj “Harley” jer nije mogao plaćati račune! Možda bi mogao na biciklu kojeg sad stalno vozi!? No, ONB sigurno ima 10 do15 motora, a ako ONB u ratu nije bio jedina veza Dubrovnika s Hrvatskom i ostatkom svijeta, ne znam tko je?! Stoga se ta ratna činjenica mogla simbolično iskoristiti te povezati ratnu prošlost i aktualno povezivanje kopno-Pelješac! Ne tražim da bilo tko nešto mijenjati i čini, ali mislim da ima logike ovo što govorim!- ističe Onofri.

Foto: Hina