Je li bilo vezane trgovine: Brkić “oslobođen” samo dan prije predaje HDZ-ove liste za Europski parlament

Je li bilo vezane trgovine: Brkić “oslobođen” samo dan prije predaje HDZ-ove liste za Europski parlament

Vezano uz aferu curenju informacija o elitnoj prostituciji, DORH navodi kako niti za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnja da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne. Državno odvjetništvo je provelo dodatna ispitivanja tri osobe u svojstvu svjedoka, od kojih je njih dvoje ispitano u dva navrata te je pribavljena izjava jedne osobe, a nakon istupa i objave izjava određenih osoba u jednoj televizijskoj emisiji, ispitane su još dvije osobe u svojstvu svjedoka, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, bivši policijski šef za suzbijanje prostitucije Mislav Merkaš, ranije optužen da je svodnicima dojavljivao podatke o racijama, bio je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu u istrazi o nestanku spisa, odnosno probijanju policijskih mjera u istrazi tzv. elitne prostitucije 2011. Riječ je o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezivao i zamjenik predsjednika HDZ-a te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, koji je 2011. bio zamjenik ravnatelja policije. No, kada se o aferi počelo javno govoriti doznalo se da je spis nestao u Državnom odvjetništvu te je pokrenut postupak njegove rekonstrukcije. O nestalom spisu potom su, uz Brkića, ispitani i tadašnja općinska državna odvjetnica Željka Pokupec, bivši načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić, ali i šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić.

Zanimljivo je da je DORH donio odluku sam dan prije nego što će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković  predstaviti HDZ-ovu listu za Europski parlament. Bit će zanimljivo vidjeti  sastav liste odnosno hoće li na njoj biti i neki Brkićevi ljudi.  Možda je došlo i do vezane trgovine tako što je Brkiću obećan imunitet od progona, a da on zauzvrat ne stvara probleme Andreju Plenkoviću u vođenju HDZ-a.