Je li bivši državni odvjetnik pomalo naivan: On stvarno vjeruje da Plenković i Božinović nisu znali za uhićenje ministra Horvata

Je li bivši državni odvjetnik pomalo naivan:  On stvarno vjeruje da Plenković i Božinović nisu znali za uhićenje ministra Horvata

Uhićenje sada već bivšeg ministra Darka Horvata u Dnevniku N1 komentirao je bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić.

“Rijetko je kada postupanje DORH-a pa tako i glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, a ovog puta bih se usudio reći vjerojatno i Vanje Marušić, ravnateljice USKOK-a, zaslužilo svaku pohvalu. Pretpostavljam da je riječ o akciji provedenoj u petak kasno navečer i subotu ujutro i da je to bilo u vrijeme dok građana Plenkovića, aktualnog premijera, nije bilo u Hrvatskoj ili se trijumfalno vraćao iz Bruxellesa. Imamo zahvaliti nešto i činjenici da je aktualni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zaražen koronom i u izolaciji pa vjerojatno ovog puta nisu imali koga obavijestiti. A možda je konačno sazrijela svijest da ne treba obavještavati nadležna tijela izvršne vlasti. A ovaj nije očito bio obaviješten ministar unutarnjih poslova, a sudeći po njegovim izjavama, ni premijer nije ništa znao”, rekao je Olujić.

Objasnio je kako funkcionira struktura državnom odvjetništvu.

“Riječ je o hijerarhijski ustrojenoj organizaciji kao što je DORH, u kojoj posve sigurno, ako je riječ o slučaju USKOK-a mora biti obaviještena glavna državna odvjetnica, onda i Policijski nacionalni USKOK, a smamim time i ministar unutarnjih poslova, a teško je onda zamisliti da po toj vertikali ministar ne obavijesti aktualnog premijera. To ne bi bilo ni po zakonu, ni po Ustavu. Ako je riječ o samostalnom tijelu, neovisnom postupanju, onda to ne uključuje obavještavanje izvršne vlasti”, pojasnio je Olujić.

Krunislav Olujić

Komentirao je i jučerašnju press konferenciju Andreja Plenkovića koji je rekao da je tajming indikativan, da mu ovaj potez djeluje nerazmjerno te je pozvao glavnu državnu odvjetnicu da sve objasni.

“To je dosad neviđen i nedoživljen udar na neovisnost i samostalnost DORH-a, glavne državne odvjetnice i ravnateljice USKOK-a. Da vam premijer drži pressicu na kojoj drži urbi et orbi lekciju DORH-u o zakonitom postupanju… Iako je jučer očito htio steći simpatije javnosti, bojim se da je taj istup bio kontraproduktivan. Govoriti o tajmingu je apsurdno, ne radi DORH samo do 16, 17 sati, radi cijeli dan, radi i vikendima. Ne vidim zašto aktualni ministar ne bi mogao biti priveden u subotu u ranim jutarnjim satima. Pozivanje na razmjernost, da postupanje nije razmjerno šteti polučenoj tim kaznenim djelom je apsurdno, a to se i potvrđuje informacijama koje dobivamo. Govoriti da je glavna državna odvjetnica dužna objasniti javnosti dok se provode tajni izvidi, odnosno tajni postupak ili pak govoriti da će je sam nazvati. Nazivanje govori onoj tezi da je ona postavljena od strane Vlade na čelu s aktualnim premijerom Plenkovićem i da je, po stajalištu relativno dobrog pravnika Plenkovića, bila dužna obavještavati Vladu kao tijelo koje odlučuje o njezinom imenovanju. Onda se doista postavlja pitanje što je to, neki pdoređen položaj ili je čak funkcija državnog odvjetnika kao produžene ruke izvršne vlasti”, rekao je Olujić.