Veliki uspjeh Europske unije: Macron “izgurao” Bidena i Johnsona. Je li uspio nešto dogovoriti s Putinom?

Veliki uspjeh Europske unije: Macron “izgurao” Bidena i Johnsona. Je li uspio nešto dogovoriti s Putinom?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski kolega Vladimir Putin u nedjelju su se dogovorili kako će raditi na prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, priopćio je Macronov ured.

Iako su svi svjetski mediji prenijeli da su se dvojica čelnika složili oko činjenice da aktualnu krizu treba rješavati diplomatskim putem, SAD i dalje tvrdi da samo što nije počeo rat. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako sve ukazuje na to da je invazija spremna te da je prijetnja “smrtno ozbiljna”. Američki CBS News objavio je kako SAD ima obavještajne podatke da su ruske trupe dobile naredbu za invaziju na Ukrajinu. Navodno zapovjednici na terenu već rade konkretne planove za invaziju, javlja Jutarnji list.

Ranije danas rečeno je i kako će se francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i ruski kolega Sergej Lavrov sastati u narednim danima, objavio je portal France 24. Oni će već u ponedjeljak razgovarati telefonom, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Macron i Putin u telefonskom razgovoru dogovorili su i kako će se u ponedjeljak održati trilateralni razgovori između Rusije, Ukrajine i OESS-a.

Francuski i ruski predsjednik imali su različite poglede na to tko je odgovoran za napetosti u istočnoj Ukrajini – Macron krivi ruske separatiste, dok je u Putinovim očima za tenzije odgovorna isključivo Ukrajina.

Vladimir Putin ponovno je istaknuo potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način.

Rusija, koju Zapad optužuje za gomilanje 150.000 vojnika na granicama Ukrajine s ciljem invazije te zemlje, traži obećanje da Kijev nikad neće ući u NATO, kao i prekid vojnih pojačanja Saveza na svojim granicama. Zapad je te zahtjeve odbio.

Putin smatra i da zapadnjačka isporuka modernog oružja i streljiva ukrajinskim vojnim snagama “Kijev gura prema vojnom rješenju” kad je posrijedi sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014.

“Službeni Kijev samo hini pregovore i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska” potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba, kazao je ruski predsjednik.

Tijekom razgovora Putin je ponovio Macronu kako će ruske trupe napustiti Bjelorusiju nakon što završe vojne vježbe.

Bjelorusija je pak najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara, koji bi trebali završiti u nedjelju, ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

– Morat ćemo sve ovo provjeriti, možda će trebati malo vremena – izvijestilo je francusko predsjedništvo napominjući da se izjave bjeloruskih vlasti “ne podudaraju s riječima predsjednika Putina”.

– S obzirom na hitnost situacije, predsjednici su se složili kako je potrebno intenzivnije tražiti rješenje krize diplomatskim putem, čiji je cilj olakšati obnovu primirja i zajamčiti napredak u rješavanju sukoba – stoji u priopćenju Kremlja nakon nedjeljnog telefonskog razgovora između dvojice čelnika.

Elizejska palača istaknula je kako su se Macron i Putin usuglasili da se ponovno pokrenu aktivnosti “u normandijskom formatu” na osnovi razmjene mišljenja i ukrajinskih prijedloga zadnjih dana.

Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije u nedjelju razgovarali su o mogućim načinima za osiguranje trenutačne deeskalacije krize u Ukrajini.

Arhivska fotografija Macrona i Putina

Foto. Hina