Je li Ćiro ovo zaslužio: Komemoracija za “trenera svih trenera” u polupraznoj dvorani Lisinski

Je li Ćiro ovo zaslužio: Komemoracija za “trenera svih trenera” u polupraznoj dvorani Lisinski

Zagreb i Hrvatska danas će se oprostiti od jednoga od najvećih nogometnih trenera kojega smo ikada imali, ali i jedne od najupečatljivijih i najosebujnijih figura društvenoga života u posljednjih gotovo pola stoljeća, Miroslava Blaževića. Komemoracija za legendarnoga Ćiru počet će u 10 sati u KD Vatroslav Lisinski, a posljednji ispraćaj od 14 sati na Mirogoju.

Komemoracija je na u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a stigli su mnogi uzvanici, jer se tamo moglo doći samo s pozivnicom. Teško je i nabrojati sve nogometaše koji su stigli u Lisinski – Zlatko Dalić, Zvonimir Boban, Niko Kovač, Niko Kranjčar, Marko Mlinarić, Boško Balaban, Samir Toplak, Marjan Mrmić, Robert Jarni, Petar Krpan te kompletna momčad Dinama. Velimir Zajec stigao je iz Atene. Tu je i vrh HNS-a – Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Zorislav Srebrić…

Od poznatih tamo su Josip Pavić, Drago Ćosić, Anica Kovač, Emir Hadžihafizbegović te brojni ljudi iz politike i gospodarstva – predsjednik Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Zdravko Marić, Damir Krstičević, Zlatko Komadina, Anto Đapić, Ivica Todorić… Stigao je i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Goran Jandroković, javlja Večernji list.

Nažalost, Lisinski nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Prema našim procjenama najmanje jedna trećina mjesta nije bila popunjena, a možda je čak bila riječ i o polovici.

Nakon emitiranja filma o Ćiri, prisutnima se obratio predsjednik HNS-a, Marijan Kustić.

“Ćiro je u svom odlasku uspio u onome što je radio cijeli život, a to je da je ujedinio cijelu Hrvatsku”, rekao je Kustić.

“Ćiro je postavljao temelje tog nevjerojatnog zajedništva koji je i dalje najveća snaga hrvatskog nogometa”, rekao je Kustić, uputivši izraz sućuti obitelji.

“Nije lako izaći ovdje i reći nešto novo što niste već čuli o Ćiri. Znate koji je značaj imao, a i znate koliko su njegovi ključni uspjesi značili i za hrvatsku državu”, rekao je Kustić.

“Bilo bi pogrešno reći da je Ćiro izgubio bitku s bolešću. Nije, bio je šarmantan, britak, točno onakav kakvog smo ga voljeli. Ono što mogu rijetki ljudi”, rekao je Kustić.

“Znao je živjeti. Ćiro je volio ljude. Drago mi je što sam u proteklih nekoliko godina imao privilegiju provesti dosta vremena s Ćirom”, rekao je Kustić.

“Samo vas Ćiro može poslati u onu stvar, a da vam je nakon toga još simpatičniji nego prije”, rekao je Kustić.

Mirko Barišić, predsjednik GNK Dinama, govorio je nakon Kustića.

“Otišao je maestro koji je skladao nezaboravne simfonije. Stvaratelj kulta hrvatske reprezentacije, graditelj temelja na koji su se kasnije nizali uspjesi”, rekao je Barišić.

“Sve nas je oduševljavao svojom karizmom”, rekao je Barišić.

Drago Ćosić rekao je da nikad nije imao takav pritisak i takvu nervozu ni da mu se ruke nisu tako tresle kao sad.

“Nisam znao što reći, što ponovno podvući, a da nije napisano ili izrečeno o pokojnom Miroslavu Ćiri Blaževiću”, rekao je Ćosić.

Imao je, kaže, nepogrešivi osjećaj za ljude i situacije.

Iznio je crtice iz 1998. godine.

“Onaj dan kad smo izgubili polufinale protiv Francuske svi smo bili tužni i razočarani. Otišli smo na kasnu večeru u Parizu i duboko iza ponoći pojavljuje se jedan od naših igrača, sa suprugom. Mi smo u šoku, ne znamo kako se to dogodilo. Nakon 15-ak minuta dolazimo do njega i pitamo što se događa, kaže on: ‘Nemate vi pojma tko je Ćiro. Rekao je sada ste slobodni, a tko pretjera, sutra ću vam izvaditi dušu na treningu’. To je bio Ćiro”, rekao je Ćosić.

“Voljeni ne umiru nikad. Oni žive u našim mislima i našim sjećanjima. Počivaj u miru, dragi naš Ćiro”, rekao je Ćosić.

Foto: Dražen Ćurić/Teleskop