Je li Marko Milić sređivao poslove i Krešimiru Macanu: On vodi PR po preporuci “znaš već koga”

Je li Marko Milić sređivao poslove i Krešimiru Macanu: On vodi PR po preporuci “znaš već koga”

Tjednik Nacional objavio je danas kompromitirajuće transkripte iz mobitela bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, koji je uhićen u aferi Vjetroelektrane, a iz kojih je vidljiva intenzivna komunikacija između njega i visokih dužnosnika Vlade i HDZ-a o zapošljavanjima u toj državnoj tvrtki, ali i oko natječaja za privatnike.

Jakupčić je tako razmjenjivao poruke s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem, glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem, predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frka Petešićem, ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i izvjesnim Zoltanom, za kojeg tvrde da je Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a, što u toj stranci demantiraju i kažu da je riječ o nekom drugom Zoltanu.

Mobitel Krunoslava Jakupčića oduzet je 28. svibnja 2020. kada je uhićen u aferi Vjetroelektrane.

Prva poruka odnosi se na zapošljavanje Branka Filipetija, pripravnika lovstva. Jakupčić 5. rujna 2018. šalje poruku Marku Miliću u kojoj pita za zapošljavanje Filipetija, te da premijer zna o kome je riječ. Na tu poruku Milić mu nije odgovorio.

– Vezano za zapošljavanje dotičnog Branka Filipetija, nemam utjecaj na sadržaj poruka koje mi upućuju druge osobe, a na koje pritom nisam niti odgovorio. Navedenu osobu ne poznajem, niti sam tražio dopuštenje premijera – odgovora Marko Milić, javlja Jutarnji list.

Glasnogovornik Vlade sljedeće godine, 30. rujna šalje Jakupčiću poruku u kojoj stoji “Niko Dujmović”.

Sljedeći dan Jakupčić mu odgovara:

– Radit će, do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP.

Milić mu odgovora:”Hvala ti Kruno puno”, na što mu tadašnji šef Hrvatskih šuma odvraća: “Nema na čemu”.

– Vezano uz natpise u tjedniku Nacional, radi se o još jednom u nizu netočnih i zavaravajućih članaka u kojem su informacije plasirane na način da sugeriraju postojanje nedopuštenih radnji, a koje ne postoje. Upoznat sam da su navedene ‘‘prepiske‘‘ već mjesecima u optjecaju u medijskom prostoru, te koliko mi je poznato, Hrvatske šume pojedinim medijima već su i dale odgovor s pojašnjenjem činjeničnog stanja – tvrdi Milić.

U travnju 2019. Marko Milić šalje Jakupčiću poruku: “Ager Alpha d.o.o./Panonska Biomasa doo.” Dan poslije Jakupčić odgovara da su pozvali Gabrijela Dužnovića (direktor Ager Alphe, op.a.) na sastanak. Milić dan kasnije odgovara: “Kruno, javili su mi. Puno ti hvala”.

Jakupčić za par dana piše Miliću: “Marko, molim te da tim ljudima – Ager Alpha i Panonska biomasa kažeš, ako te pitaju, da nisu zadovoljili sve uvjete, ali IDE NOVI JAVNI POZIV koji će koincidirati s njihovim završetkom kogeneracije. Osobno ću dežurati da sve bude u redu. Neka napišu ŽALBU Upravi HŠ (da su krivo ispunili zahtjev itd) Pozdrav.”.

Milić sada tvrdi da s tvrtkom Biomasa nema nikakve poveznice.

– Nije mi poznato čime se bavi, niti tko su ljudi zaposleni u navedenoj tvrtki. Vrlo vjerojatno se radilo o određenom prigovoru koji je tada upućen Vladi vezano uz postupanje (takvih prigovora dobivamo na dnevnoj bazi) te smo slučaj proslijedili Hrvatskim šumama. U vezi daljnjeg postupanja Hrvatskih šuma nismo imali nikakvu uputu kao ni utjecaj što je vidljivo i iz ove prepiske – odgovara Milić.

Jakupčić se zatim u ožujku pa u lipnju 2019. javlja Zvonimiru Frka Petešiću u vezi kogeneracija, prodaje drvne sirovine drvoprerađivačima ili općenito upravljanja šumama. Kaže da mu stoji na raspolaganju, no odgovora nema.

U lipnju šalje novu poruku u kojoj obavještava da su “jučer sve dogovorili s gosp. Bakićem (Akuo Energy Med d.o.o.). Sve je O.K.”

Iste godine u siječnju ponovno komunicira s Markom Milićem gdje ga pita o Krešimiru Macanu, poznatom PR-ovcu i bivšeg posebnom savjetniku premijera.

“Pozdravljam Marko. Molim te da mi kažeš radi li Krešo Macan što za Vladu i tvoj savjet glede njega i njegove agencije”.

Milić ga kasnije kratkom porukom pozdravlja i kaže da će ga nazvati navečer. Nedugo nakon toga Jakupčić piše Miliću da im Macan vodi PR po preporuci “znaš već koga”.

Zatim u prosincu 2019. Jakupčić šalje poruku Krunoslavu Katičiću gdje prenosi zahtjev Zoltana, za kojeg Nacional tvrdi da je Kabok, da Josipu Juriću, tek diplomiranom inženjeru šumarstva. njegovom “mladom prijatelju” nađe posao u struci. On je, piše, već bio na razgovoru za pripravništvo u HŠ, a šalje i CV.

Dva dana kasnije, Jakupčić šalje Katičiću poruku: “Imenjače, Josip Jurić će raditi u Upravi šuma podružnica Zagreb. U siječnju ćemo ga primiti. Komunicirali smo s njim”.

“Hvala to je bitno, čujemo se”, odgovara Katičić.

Jakupčić je komunicirao i s Davorom Filipovićem, tada članom Nadzornog odbora Hrvatskih šuma u ožujku 2020. Filipović tako piše: Kruno, nazovite me kada budete u prilici”. Jakupčić mu odgovara:”Bilo je OK, dežuram”.

Filipović mu potom šalje sliku uzdignutog palca i nastavlja: “Javite mi da znam što reći ljudima”.

Jakupčić mu odgovora da je primljen u paketu s drugima, “on i jedna kolegica”.

“Za mjesec dana će imati uvjete. Ako treba što pojasniti dajte im moj broj”.

“Sve primamo na mjesec dana. On će nastaviti na neodređeno”, piše Jakupčić, na što mu Filipović odgovara: “Dogovoreno. Hvala”.

Jakupčić se često javlja i Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Sabora, te se žali na postupanje drugih HDZ-ovaca, a Nacional sugerira da su te poruke najmanje sporne.

Foto: Hina