Je li na pomolu “strateško savezništvo”: Penava podržao Milanovića, a Plenkovića optužio da je “svilen”

Je li na pomolu “strateško savezništvo”:  Penava podržao Milanovića, a  Plenkovića  optužio da je “svilen”

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Hrvatskom saboru komentirao je promjenu izbornog zakona u BiH.

Penava je uvodno poručio kako će Domovinski pokret na svojim stranačkim tijelima donijeti odluku, ali je naglasio kako su interesi Hrvata u Bosni i Hercegovini strateški interesi Hrvatske države.

”Moram reći da su pod broj jedan, interesi Hrvata u Bosni i Hercegovini strateški interesi Hrvatske države i da je to nešto što je najvišeg ranga prioriteta za sve nas skupa pa tako i za Domovinski pokret. Broj dva, složit ćemo se da jedan tako visokopozicioniran cilj po prioritetima treba riješiti čim prije uz što je moguće manje potrošnje energije i manju buku. Na tragu te ideje podržavali smo i pristup koji je imao g. Plenković i Vlada RH kada su vođeni pregovori s g. Izetbegovićem u povodu promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, ali nažalost taj meki put je propao i  doživjeli smo debakl i neuspjeh, a taj put nije se pokazao kao dovoljno kvalitetan i dobar”, izjavio je čelnik DP-a, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Penava smatra kako predsjednik države, imajući u vidu da je to interes svih interesa za Hrvate u BiH, ima ‘tvrđi’ pristup za koji se nada da će imati uporište.

”Vidimo da su odmah napali g. Milanovića koji je sasvim legitimno iznio svoj stav kao jednu od mogućih opcija, a kada je se nekoliko tjedana kasnije Turska identično postavila spram problema pristupanja Finske i Švedske, odjednom su svi zašutjeli. Zašto sada nitko ne napada Tursku koja će očito izvući određene koristi?”, zapitao se Penava.

Prema Penavi, Milanović je sasvim legitimno iznio stav koji za cilj ima ostvarivanje prava Hrvata kako bi konačno postali konstruktivan narod i kako bi dobili izborni zakon koji će im omogućiti ono što je Dejtonskim sporazumom zagarantirano, a to je da biraju svoje predstavnike.

”Je li ovo najbolji put i bih li ja to tako napravio? Kao zadnju instancu bi, ali u ovom trenutku mislim da je Vlada pogriješila , da je trebala prije svega sjesti s našim saveznicima, prije svega s SAD-om i osigurati da na diplomatski način dođemo do svojih interesa, bez prijetnji, bez zamjeranja ukoliko je to naravno moguće”, poručio je Penava te nastavio:

”Po kontaktima koje smo imali s predstavnicima Američkog veleposlanstva u Zagrebu, sve je bilo otvoreno i moguće, a hrvatska diplomacija je zakazala i loše se postavila u razgovorima i pregovorima ne uzimajući ono što je bilo ponuđeno, a nuđeno je bilo ono što predstavlja interese Hrvata u BiH”, zaključio je Penava.

Foto: Hina