KAKV FIJASKO: Allianz će morati platiti šest milijardi dolara zbog prijevare

KAKV FIJASKO: Allianz će morati platiti šest milijardi dolara zbog prijevare

Čak šest milijardi dolara odštete platit će Allianz jer su njegovi fond menadžeri izgubili više od sedam milijardi dolara pod upravljanjem i mirovinske fondove doveli u zabludu da im ulaganja nisu izložena enormnom riziku. Nastradala je mirovinska štednja učitelja, vozača autobusa, inženjera, članova vjerskih i drugih organzacija, a iznos odštete koju će osiguravatelj platiti rezultat je nagodbe s Ministarstvom pravosuđa SAD-a i američkom Komisijom za vrijednosne papire i burzu (SEC). Regulatori su utvrdili da je Allianz Global Investors US LLC podcjenjivao rizike fondova i imao značajne nedostatke u nadzoru. Iznos odštete jedan je od najvećih u američkoj korporativnoj povijesti, javlja Večernji list.

Zabrana savjetovanja

Kako prenosi Reuters, Gregoire Tournant, bivši glavni investicijski direktor koji je stvorio i nadzirao sada nepostojeće Structured Alpha fondove, optužen je za prijevaru, zavjeru i opstrukciju, dok su druga dva bivša upravitelja portfelja priznala krivnju. Fondovi su upravljali s više od 11 milijardi dolara imovine i izgubli više od sedam u vrijeme kad je pandemija koronavirusa uzdrmala tržišta u veljači i ožujku 2020. Allianz Global Investors US LLC ulagačima je tada poručio da fondovi koriste opcije koje uključuju zaštitu od tržišnih krahova, ali tužitelji su utvrdili da fond menadžeri najčešće nisu ugovarali te opcije.

Usto, napuhali su rezultate fonda kako bi povećali svoje bonuse pa je Tournant u džep stavio 13 milijuna dolara. Lažna predstavljanja rezultata počela su 2014. i pomogla Allianzu da prikaže više od 400 milijuna dolara neto dobiti. Oštećeno je više od 100.000 ulagača kojima su obećali “relativno sigurno ulaganje sa strogim kontrolama rizika osmišljenima da prebrode iznenadnu oluju, poput velikog kolapsa na burzi”. Slučaj je pokrenulo i vodilo američko Ministarstvo pravosuđa, no više od 20 tužbi u međuvremenu su podigli i ulagači.

Nagodbom je dogovoreno da će Allianz platiti 2,33 milijarde dolara kazne, vratiti 3,24 milijarde dolara ulagačima i oduzeti 463 milijuna dolara odgovornima. Kazna je značajno smanjena zbog Allianzove naknade ulagačima, no unatoč tome, isplata je gotovo dvostruko veća od 3,3 milijarde dolara korporativnih kazni koje je Ministarstvo pravosuđa prikupilo za cijelu 2021. SEC je naplatio dodatnih 675 milijuna dolara, što je također jedna od njihovih najvećih kazni otkako su Enron i WorldCom platili za svoje prijevare.

Zanimljivo je da su dionice Allianza u Njemačkoj porasle 1,7 posto nakon objave, a isplata se uglavnom podudara s rezervama koje je tvrtka prethodno izdvojila za pokriće spora. Tournantovi odvjetnici rekli su da su gubici za žaljenje, ali da nisu rezultat zločina i da je njihov klijent nepravedna meta u besmislenom i nepromišljenom pokušaju vlade da kriminalizira utjecaj neviđene dislokacije tržišta izazvane pandemijom. Menadžeri Stephen Bond Nelson i Trevor Taylor, priznali su krivnju za prijevaru i zavjeru i surađivati ​​s tužiteljima. Regulatori utvrdili da su Tournant i Bond Nelson izmijenili više od 75 izvješća o riziku prije nego što su ih poslali ulagačima te da su gubici predviđeni scenarijem tržišnog kraha promijenjeni na 4,15 posto sa stvarnih 42,15 posto jednostavnim uklanjanjem broja “2”.

Allianz je proglašen krivim jer su zakazali kontrolni mehanizmi koji su trebali spriječiti ovakve scenarije, a zbog 10-godišnje zabrane pružanja savjetodavnih usluga investicijskim fondovima registriranima u SAD-u namjerava premjestiti oko 120 milijardi dolara imovine investitora u Voya Financial Inc.

Gube i hrvatski mirovinci

I hrvatski su članovi mirovinskih fondova svojedobno ostali bez imovine uložene u Fondove za gospodarsku suradnju koji su izgubili bogatstvo na obveznicama Nexea, dionicama Dalekovoda, Ingre…, a gube ovih dana i na obvezničkim fondovima, iako postoje i obveznički fondovi čija je kamata vezana uz inflaciju, no naša mirovinska društva još nisu reagirala preslagivanjem portfelja.

Koliko je poznato, za razliku od američkih ulagača, nitko od hrvatskih još nije tužio zbog gubitaka koji su se mogli izbjeći boljim upravljanjem i nadzorom, iako prema članku 61. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (stavak 1 i 2) članovi imaju pravo na naknadu štete zbog propusta u upravljanju. Nema, doduše, pravilnika koji bi detaljno definirao na što se točno odnose ti propusti i kako ostvariti naknadu, što bi i Hanfa mogla bolje pojasniti.

Na slici: Ilustracija

Foto: Wikipedia