Je li ovo fake news: Mainstream mediji prenose sumnjiv tekst u kojemu se tvrdi da se cijepljenjem stječe bolji imunitet nego preboljenjem

Je li ovo fake news: Mainstream mediji prenose sumnjiv tekst u kojemu se tvrdi da se cijepljenjem stječe bolji imunitet nego  preboljenjem

Problem s prirodno stečenim imunitetom je što nije jak kao cjepivo i što nakon nekog vremena jako slabi i tada se možete zaraziti ponovo ako niste cijepljeni“, pojasnila je dr. Taison Bell, profesorica medicine, a brojne su se njene kolege složile. Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan da se othrvamo infekciji je sasvim nerealno, ali i jako opasno, naglasio je dr. Keri Althoff, profesor epidemiologije.

“Teško je, imamo osobe koje su u rizičnoj skupini i mogu dobiti teži oblik bolesti, ali imamo i mlade, zdrave osobe koje umiru“, piše ordinacija.hr u tekstu koji prenose Večernji list i RTL.

Mnogi su ljudi odbili cjepivo uz argument da ih štiti prirodni imunitet, ali ne samo njih nego i ljude oko njih. Vjerojatno će se stvoriti imunitet krda i on će uz cjepivo sigurno štiti od hospitalizacije ali i smrti. Liječnik preventivne medicine dr. David Katz je izjavio kako imunitet koji se stječe nakon infekcije se mora računati.  Prema riječima dr. Bell, priroda virusa je takva da dolazi u ciklusima, pa kada dođe drugi val virusa, a osoba je izgubila imunitet, ona ostaje bez ikakve zaštite“.

Ne postoji zdrava logika koja kaže bolje se razboljeti nego cijepiti. Prema svemu što znamo do danas, čini se da je cjepivo puno djelotvornije od infekcije, a i sigurnije, pa nitko ne bi trebao razmišljati na krivi način“, dodaje Forman.

I dalje postoji puno stvari koje moramo naučiti o koronavirusu i njegovim dugotrajnim posljedicama, uključujući i koliko dugo antitijela traju nakon infekcije i koliko im treba da se stvore te zašto se kod nekih razviju a kod drugih ne.

CDC navodi kako prirodni odgovor na virus ne odgovara na pitanje imaju li osobe kojima se ne mogu izmjeriti antitijela iako su imali infekciju i dalje zaštitu. Iako nije jasno koliko je cijepljenih osoba prethodno imalo bolest, istraživanja upućuju na to da osobe koje imaju imunitet i od bolesti i od cjepiva imaju najbolji odgovor antitijela.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira dva punkta za cijepljenje bez najavljivanja. Cijepljenje na obje lokacije organizirano je za osobe koje trebaju primiti prvu, drugu ili treću/docjepnu dozu cjepiva, uz obavezno predočenje potvrde o cijepljenju ako je osoba došla po drugu ili treću dozu cjepiva. Također, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, počela su raditi Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-19 i to svake subote, od 8 do 12 sati, bez prethodnog naručivanja. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta.

Trebaju li se djeca cijepiti svrhu zaustavljanja širenja virusa?

Na ovo je pitanje u magazinu Ordinacija.hr odgovorio prof. dr. sc. Bojan Polić:

„Premda djeca rijetko obolijevaju od teških oblika COVID-19 ili umiru, ona prenose virus i doprinose širenju epidemije. To se posebno odnosi na djecu u školskoj dobi koja imaju intenzivne kontakte što pogoduje širenju virusa, poglavito trenutačno dominantne visokozarazne delta varijante virusa. Djeca nakon škole odlaze u svoje domove te prenose virus svojim ukućanima. Još uvijek imamo samo oko 50% odrasle populacije koja je kompletirala cijepljenje (dvije doze), ali moramo računati na to da je među njima 5 – 10% onih koji nisu dobro reagirali na cjepivo i stekli dovoljan zaštitni imunitet (starije osobe, kronični bolesnici, bolesnici koji se liječe od tumora i dr.). S druge strane, postoji dio odraslih koji su došli u kontakt s virusom, ali također nisu svi stekli dovoljan zaštitni imunitet, što se poglavito odnosi na one koji su asimptomatski preboljeli infekciju.“, zaključuje prof. Polić za portal ordinacija.hr.

Zanimljivo je da su ovaj tekst nekritički prenijeli Večernji list i RTL.

Podsjetimo, Gordan Lauc u svojim istupima stalno ističe da je imunitet od peboljenja puno jači nego onaj što se dobije cijepljenjem. U emisiji Nedjeljom u dva je rekao da su oni koji su preboljeli 98 %-99 % zaštićeni od hospitalizacije u više od godinu dana, što je, tvrdi, puno veća zaštita od cijepljenja.

Foto: Hina