Je li ovo slatka Plenkovićeva osveta: Vlada tvrdi da se pokvario avion pa Milanović neće na krunidbu kralja Charlesa III.

Je li ovo slatka Plenkovićeva osveta: Vlada tvrdi da se pokvario avion pa Milanović neće na krunidbu kralja Charlesa III.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović neće otputovati na svečanost krunidbe kralja Charlesa III. u Londonu, koja će se održati u subotu, javili su iz Vlade.

“Vladina Direkcija za korištenje službenih zrakoplova obavijestila je Ured Predsjednika Republike kako službeni zrakoplov ima tehnički kvar zbog kojega se ne može koristiti za planirani let”, izvijestili su.

Podsjetimo, predsjednik Republike planirao je danas popodne, nakon svečanog programa povodom Dana grada u Puli, otputovati u London, javlja N1. Poznato je da su premijer Plenković i predsjednik Zoran Milanović u katastrofalnim odnosima pa se i ovaj iznenadni kvar može gledati u tom svjetlu. Možda je ovo “slatka osveta” Andreja Plenkovića za sve one uvrede koje je predsjednik uputio premijeru. “Iznenadni kvar” uvijek je dobro opravdanje za otkazivanje putovanja.

Poznato je da se supruga predsjednika Zorana Milanovića najviše veseli ovakvim posjetama pa će ona, sasvim sigurno, biti najviše razočarana ovakvim razvojem događaja.

Podsjetimo, milijuni ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta pripremaju se na praćenje krunidbe kralja Charlesa III., stoljetne ceremonije isprepletene vjerom, simbolikom i raskoši. Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji u subotu. Charles III. bit će četrdeseti monarh koji se kruni u toj crkvi od 1066. godine.

Dan pun raskoši i forme uključivat će običaje starije od tisuću godina.

Procesija kreće od Buckinghamske palače u 10:20 po lokalnom vremenu (11:20 po srednjoeuropskom), prolazi širokom ulicom The Mall, Trafalgarskim trgom i potom se kreće Whitehallom do parlamenta i zapadnih vrata Westminsterske opatije. Suprotno dosadašnjoj trediciji, Karlo III. i kraljica supruga Camilla vozit će se u kočiji izrađenoj 2012. za dijamantni jubilej kraljice Elizabete, oprmljenoj hidrauličnim amortizerima, umjesto u starijoj i neudobnijoj Zlatnoj državnoj kočiji.

Očekuje se da će povorka stići pred opatiju nedugo prije 11 sati po mjesnom vremenu. Kralj će najvjerojatnije nositi vojnu uniformu umjesto tradicionalnih hlača do koljena i svilenih čarapa kakve su tom prigodom nosili njegovi prethodnici, piše BBC.Na krunidbenoj svečanosti će se izvoditi glazba koju je osobno odabrao Charles III. Dvanaest skladbi skladano je posebno za tu priliku, uključujući jednu slavnog skladatelja Andrewa Lloyda Webera, a u opatiji će se svirati i grčka pravoslavna glazba u čast kraljevog oca, princa Phillipa, sina grčkog princa.

Među paževima u Westminsterskoj opatiji bit će Karlov unuk princ George, uz Camilline unuke.Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina europska zemlja koja se tijekom krunidbi i dalje koristi regalijama – simbolima kraljevske časti poput krune i žezla.Pojedini objekti simboliziraju različite aspekte vladavine i odgovornosti monarha.

Karlu će se tijekom ceremonije, između ostalog, uručiti kraljevska jabuka i dva žezla, s križem i golubicom.

Kralj Charles III i njegova supruga Camilla

Priznanje i prisega

Po prvi puta će u opatiju biti pozvani i pripadnici javnosti koji će iskazati vjernost kralju. Organizatori su taj dio nazvali „zborom milijuna“. U još jednom odmaku od tradicije, na ceremoniji će važnu ulogu igrati i ženske pripadnice klera i predstavnici drugih religija.

Kralj Karlo bit će predstavljen „narodu“ u sklopu tradicije koja datira iz doba Anglosaksonaca. Stajat će pored 700 godina stare krunidbene stolice i okrenuti se prema četiri strane opatije te će biti proglašen „neupitnim kraljem“. Potom će se od prisutnih tražiti da iskažu svoju vjernost i poštovanje.

Okupljeni će uzviknuti „Bože čuvaj kralja“, a između svakog uzvika će se oglasiti puhački instrumenti. Za krunidbeno se prijestolje, poznato i kao Eduardovo, vjeruje da je najstariji komad namještaja u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je zadržao izvornu namjenu. Na njemu je okrunjeno 26 monarha.

U prijestolje je ugrađen takozvani Kamen sudbine, koji je odnesen u London nakon Eduardove invazije na Škotsku 1296. Taj kamen, drevni simbol škotske monarhije, vraćen je u Edinburgh 1996., no sad je ponovo privremeno u Londonu kako bi se koristio u ceremoniji.

Nadbiskup od Canterburyja će nakon “narodnog” priznanja voditi krunidbenu prisegu. Od kralja će tražiti potvrdu da će tijekom vladavine poštivati zakon i Englesku ckrvu. Kralj će staviti ruku na Evanđelje i to obećati.

Karlo će potom prisegnuti i da je „vjerni protestant“.

Pomazanje zaklonjeno od pogleda

Potom će skinuti svečanu odoru i samo u košulji sjediti u krunidbenom prijestolju gdje će biti pomazan, čime će biti naglašen duhovni status suverena koji je i čelnik Engleske crkve.

Nadbiskup će posebno ulje iz zlatne ampule u obliku orla izliti na krunidbenu žličicu prije no što će pomazati kralja crtajući križ na njegovoj glavi, prsima i rukama.

Ampula je izrađena za krunidbu kralja Karla II. u 17. stoljeću, ali joj oblik odgovara ranijoj verziji iz legende u kojoj se Djevica Marija ukazala svetom Tomi Becketu u 12. stoljeću, dajući mu zlatnog orla iz kojeg će se pomazivati budući engleski kraljevi.

Krunidbena žličica puno je starija te jer je preživjela namjeru Olivera Cromwella da uništi sve regalije.

Ulje je proizvedeno od maslina ubranih na Maslinskoj gori u Jeruzalemu te je posvećeno na posebnoj ceremoniji u bazilici Svetog groba.

Prije pomazanja oko kraljeve stolice postavit će se zaslon kako bi ga se sakrilo od pogleda, u trenutku koji se smatra najsvetijim dijelom ceremonije.

Sanja i Zoran Milanović

Cromwell rastalio krunu

Karla će okruniti krunom svetog Eduarda i doslovno će je imati na glavi samo tada jer se ne koristi u nijednoj drugoj prilici. Kruna je nazvana po puno ranijoj verziji, izrađenoj za anglosaksonskog kralja i sveca Eduarda Ispovjednika. Ta kruna koristila se na krunidbama od 1220. sve dok je Cromwell nije rastalio.

Nova kruna izrađena je za Karla II. koji je htio da bude slična onoj Eduardovoj, ali grandioznija.

Karlo III. bit će tek sedmi monarh koji će je nositi nakon Charlesa II., Jakova II., Vilima III., Đure V., Đure VI. i Elizabete II. koja ju je posljednja nosila na svojoj krunidbi 1953. godine.

Nakon što nadbiskup okruni kralja zvona opatije zvonit će dvije minute, svirat će puhački instrumenti, a diljem Kraljevstva ispaljivat će se počasni plotuni.

Na kraju ceremonije kralj će sjesti na prijestolje. Tamo bi ga čak mogli podići nadbiskup, biskupi i drugi predstavnici kraljevine.

Tradicionalno bi pred kralja tada pripadnici plemstva i kraljevske obitelji trebali kleknuti, odati mu počast i poljubiti desnu ruku. No za Charlesa III. to će učiniti samo njegov sin, princ William.

Nadbiskup će po prvi puta u povijesti krunidaba pozvati ljude u opatiji, kao i one koji prate ceremoniju kod kuće, da se zakunu na vjernost kralju.

Organizatori su taj dio prozvali „novim i značajnim trenutkom u tradiciji krunidbe“, piše BBC.

Kruna i za Camillu

Nakon Karla, okrunjena će biti i kraljica supruga Camilla, iako ona neće morati položiti prisegu.

Za nju je pripremljena kruna kraljice Marije – izvorno izrađena za krunidbu supruge Đure V.

U završnom dijelu ceremonije kralj i kraljica će se pričestiti, što je glavni dio bogoslužja kršćanske crkve.

Sići će sa svojih prijestolja i ući u kapelu svetog Eduarda, smještenu iza glavnog oltara. Tamo će Karlo skinuti Eduardovu i staviti Imperijalnu državnu krunu, koja se, na primjer, nosi i na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

Potom će se pridružiti povorci u izlazu iz opatije, popraćenu nacionalnom himnom. Okrunjeni par zatim će se istom rutom vratiti u Buckinghamsku palaču, ovaj puta u 260 godina staroj Zlatnoj kočiji, korištenoj u svakoj krunidbi od Vilima IV.

Mediji pišu kako će se u kočiji iza Karla i Camille s roditeljima voziti djeca princa Williama, George, Louis i Charlotte.

U osiguranju događaja sudjelovat će više od četiri tisuće pripadnika britanske vojske. Ministarstvo obrane nazvalo je to najvećom vojnom ceremonijalnom operacijom ove generacije.

Buckinghamska palača potvrdila je da će Karlo i Camilla nastaviti tradiciju mahanja okupljenima s balkona, što je običaj od krunidbe Eduarda VII. 1902. godine, prenosi N1.

Foto: Hina