JE LI POVEZANA S ODLASKOM MARIĆA Plenković komentirao optužnicu protiv Pavičića na čijoj je jahti ljetovao bivši ministar

JE LI POVEZANA S ODLASKOM MARIĆA Plenković komentirao optužnicu protiv Pavičića na čijoj je jahti ljetovao bivši ministar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji godišnji odmor provodi u Opatiji, bio je jutros u Svetištu Majke Božje Trsatske na svetoj misi u povodu blagdana Velike Gospe.

Nakon toga je odgovarao na novinarska pitanjima, a prvo koje ga je dočekalo bilo je ono za neizvjesnu situaciju s energentima u nadolazećoj jeseni i sve glasnijim špekulacijama o mogućim redukcijama struje. Ima li Vlada već spremne mjere, glasilo je pitanje.

“Da budemo otvoreni, još nemamo mjera. Na godišnjem smo odmoru i danas nije dan za iznošenje ikakvih mjera. No kao i svi ostali se spremamo za jesen i u smislu energetskih tema. Proteklih šest godina smo redovito intervenirali na korist hrvatskih građana, naročito ugroženih skupina, pa ćemo i ovaj put sagledati situaciju i intervenirati, ovisno o potrebama. Rat u Ukrajini i velika suša sigurno će imati efekta, ali kako smo prošli dosadašnje situacije, tako ćemo i ovu. Imamo sjajnu turističku sezonu, prihodi će biti viši nego rekordne 2019. i to nam daje mogućnost za intervencije”, odgovorio je Plenković, javlkja N1.

On tvrdi da trenutno nema nikakvih problema s energentima, izuzev situacije s redukcijom vode u Istri.

“To će sve biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali.

Što se tiče ušteda, mi smo još prije mjesec dana izašli s onim preporukama. Te mjere štednje su korisne svima.

Ovo je vrijeme opće društvene odgovornosti i ljudi su svjesni situacije, svima su informacije dostupne. Svi znaju da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, da su bili problemi s hranom, plinom i naftom”.

O lijeku protiv covida

Upitan je i kako to da u Hrvatskoj nije dostupan lijek Paxlovid, koji je djelotvoran kod težih oblika covida-19, što je otkriveno nakon prerane smrti splitskog novinara Vladimira Matijanića.

“Imamo jedno 8 lijekova koji su nabavljeni ili odobreni. Sve što je Ministarstvo zdravstva poslalo na Vladu da se odobri, mi smo odobrili i nabavljali. Što se tiče lijeka o kojem govorite, moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobrenja na europskoj razini. To je tema na koju će odgovarati ministar Beroš i HZZO”, kaže Plenković.

O suđenju zarobljenom Hrvatu

Sutra počinje suđenje Hrvatu V. P., kojeg su ruske snage uhitile početkom svibnja blizu Mariupolja.

“Reagirali smo već, Ministarstvo vanjskih poslova je odmah poslalo poruku. Naravno da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva i da ćemo to dalje pratiti i boriti se za njega. No sve se događa na privremeno okupiranom području i tu smo dosta limitirani”, komentirao je Plenković.

O Mariću i Pavičićima

Je li mu neobičan tajming to što je DORH optužnicu protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, inače dobrog prijatelja Zdravka Marića, podigao nakon odlaska donedavnog ministra financija? Marić je, podsjetimo, ljetovao na Pavičićevoj jahti.

“Nisam do lani nikad čuo za tog gospodina. Nemam informacije o tome, niti znam detalje. To nema nikakve veze s Vladom. Ne vjerujem da to ima veze s odlaskom ministra Marića. To je stvar DORH-a, nije to tema koja je neki predmet mog interesa”, odgovorio je i dodao da se s Marićem ne čuje.

O požarnoj sezoni

Plenković je rekao kako je ovogodišnja sezona požara u Hrvatskoj bila izuzetno teška – lani ih je bilo oko 4.000, ove godine već 7.000.

“Imamo enormno povećanje. Nažalost, stradao je i jedan vatrogasac, jedan čovjek nedavno i na Hvaru. Bilo je ozlijeđenih ljudi. Mi smo unatrag dan-dva opet u situaciji da imamo pet kanadera i četiri air-tractora u punoj funkcionalnoj spremnosti. U procesu smo nabavke dodatna dva kanadera, a što se tiče ZTC-a i kašnjenja s remontom, kad završi sezona ćemo napraviti rezime i donijeti odluku o funkcioniranju te tvrtke. Ako imamo sušnu godinu, onda je prioritet stavljanje svih zrakoplova koji su na remontu u funkciju”, zaključio je Plenković.

Foto: Hina