Je li profesor Tešović upravo potvrdio da je oxfordsko cjepivo povezano s abortusima: Evo što je odgovorio Zoranu Šprajcu?

Je li profesor Tešović upravo potvrdio da je oxfordsko cjepivo povezano s abortusima: Evo što je odgovorio Zoranu Šprajcu?

Gost RTL Direkta je jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za cjepivo prof dr. Goran Tešović za Infektivne klinike Fran Mihaljević i član Nacionalnog odbora za cijepljenje koji treba provesti cijelu akciju cijepljenja koja je pred nama.

Tešović kaže da bi što se tiče rezultata ankete o spremnosti cijepljenja zdravstvenih djelatnika bio prilično oprezan. ”Zapravo bih se fokusirao na ono što je rekao doktor Ruetić i doktorica Čulinović. Ja osobno tu anketu nisam vidio, radim u stožernoj ustanovi za infektivne bolesti u RH, prema tome rekao bih da se ta informacija temelji prvenstveno na onome što je prikupljeno, a mnogi od nas nismo uopće imali prilike se izjasniti hoćemo li se cijepiti ili ne. Osobno mislim da će se puno veći broj ljudi cijepiti. Moram reći da sam upitnik vidio jer su mi ga poslali kolege iz nekih drugih ustanova, ali nisam vidio niti imao prilike ispunjavati upitnik svoje ustanove”, rekao je Tešović.

Neki od vaših kolega ipak su izrazili neku skepsu. Je li to benevolentnost ili nepovjerenje prema cjepivu po vašoj procjeni?

”Ovo sigurno nije bolest koja se može usporediti ni s kojom prethodnom virusnom bolesti koja je bila uobičajena i na koju smo mi navikli u našoj kliničkoj praksi pa povlačenje paralele prema tome da smo je prehodali, mnogi su prehodali naravno, pogotovo mi koji radimo desetljećima, i koji radimo s bolesnicima s akutnim infketvinim bolestima, ali nažalost mnogi koji su došli u kontakt s novim koronavirusom nisu imali tu sreću prema tome radi se o jednoj puno smrtonosnijoj bolesti i povlačiti bilo kakvu paralelu između banalnih sezonskih viroza i Covida je potpuno pogrešno. Apsolutno se slažem da doktori moraju imati više informacija što se tiče cijepljenja, ali doktori su upravo ti koje te informacije trebaju sami tražiti ili ih potražiti kod onih koji se time sami bavimo na jednom ekspertnom nivou, a naša je dužnost da te informacije plasiramo svima u populaciji. Mi smo ti koji trebamo biti primjer kako se treba odgovorno ponašati. Vjerojatno ima i među nama onih koji se opiru, ali ne bih rekao da oni čine neku značajnu većinu”.

Kako predlažete da se Vlada i HZJZ nose s tim općenitim zazorom i među građanima koji su se izjasnili da će se oko 50 posto cijepiti?

Mi smo u jednoj relativno povoljnijoj situaciji, ne mislim samo na Hrvatsku i zemlje Europske unije, naime masovno cijepljenje već je počelo u Velikoj Britaniji i to početkom prošlog tjedna prema tome epidemiološka služba i nadzor u VB je odličan i funkcionira savršeno i sasvim sam siguran da ukoliko se bilo koji signal koji se nije izlučio za vrijeme prelicencijskih studija pojavi sada kada je došlo masovno cijepljenje protiv koronavirusa, da će on biti uočen i on će naravno biti komuniciran s ostatkom svijeta. Dok cjepivo dođe kod nas tamo će neki već primiti drugu dozu cjepiva prema tome mi ćemo imati tu privilegiju da imamo informacije s kojima kolege i građani UK-a nisu ušli u ovu kampanju, i prema tome imamo jednu dodatnu sigurnost da su doista rezultati prelicencijskih studija osobito ovih velikih studija treće faze doista istiniti i da smo dobili cjepivo koje je s jedne strane visoko zaštitno, a s druge strane nisko reaktogeno.

Može li se sad dogoditi neka mutacija koja će biti otporna na cjepivo?

”I to je sada idealna situacija, da ne kažem biološki pokus koji će to pokazati. Dakle, tu će se najbolje vidjeti s obzirom da se radi o podvrsti virusa koja se brže širi u populaciji od onoga na koji smo naviknuli iako uzrokuje, čini se, bolesti koje nisu teže od ovih drugih, nije to prva mutacija, ima ih nekoliko. Dakle, sada će se vidjeti da li cjepivo koje primaju građani VB djeluje i na tu mutaciju. Ako ne djeluje, neće se postići očekivani učinak iako ja vjerujem da će cjepivo djelovati. Pričekajmo rezultate, oni će biti uskoro”.

Sada se pojavila svojevrsna paraznanost, jedan svećenik iz Rijeke tvrdi da se cjepivo radi od ostataka abortirane djece. O čemu se zapravo radi?

‘Ja mislim da je to vrlo dobro u javnim medijima komunicirao jučer ili prekjučer netko od mojih kolega koji je iz bazične znanosti da tako kažemm, mislim da je to bio prof. Polić. Radi se zapravo o jednoj liniji stanica koja se koristi već 50 godina, a koja je porijeklom iz fetalnog tkiva. Dakle, ovo je upravo situacija u kojoj su manipulacije moguće.