Strašan nalaz revizije: Je li Vlada bacila u vjetar 350 milijuna kuna jamstava za “3. maj”?

Strašan nalaz revizije: Je li Vlada bacila u vjetar 350 milijuna kuna jamstava za “3. maj”?

Nalaz revizorskog izvješća o poslovanju »3. maja« u prošloj godini, kojim je evidentiran gubitak iznad visine kapitala od 322 milijuna kuna, ne bi trebao utjecati na Vladine odluke o davanju državnih jamstava za kredite riječkom brodogradilištu, izjavio je  pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

On je apostrofirao kako su državna jamstva »3. maju« izdana s ciljem da se smanji šteta koja je nastala državnom proračunu raskidom ugovora za započete brodove, od kojih bi se tri trebala završiti u riječkom brodogradilištu.

Vlada je, podsjetimo, stala iza plana za nastavak proizvodnje u »3. maju« slijedom čega su u rujnu odobrena državna jamstva, naprije za kredit od 150 milijuna kuna za ponovno oživljavanje pogona i deblokadu računa, a potom i novih gotovo 200  milijuna kuna za završetak prvog od tri broda, čiji je završetak trećemajska uprava ugovorila s kanadskom kompanijom Algoma, javlja Novi list.

U tom trenutku još uvijek nije bilo utvrđeno stvarno stanje bilance riječkog brodogradilišta, pa se naše pitanje resornom Ministarstvu gospodarstva ticalo upravo toga, hoće li nalaz revizije utjecati na Vladine odluke i jesu li ih iznosi i brojke revizorskog nalaza HLB-a iznenadili.

Horvatov pomoćnik tvrdi da nisu jer se znalo kolika su potraživanja »3. maja« prema drugim društvima iz Uljanik grupe, kao i činjenica da će ih teško ili nikako uspjeti naplatiti, pogotovo nakon što je krenuo val stečajeva unutar bivše Uljanik grupe.

Podsjetimo, najveća stavka evidentiranog gubitka od 1,071 milijardi kuna u »3. maju« s krajem prošle godine čine upravo potraživanja koje riječko brodogradilište ima prema društvima Uljanik grupe, gotovo 600 milijuna kuna, a dodatnih 150 milijuna kuna čine potraživanja prema Uljanik plovidbi, odnosno današnjem Alpha Adriaticu, koja također spadaju u zonu visokog rizika da će se ikad naplatiti, tim više što je pulski brodar i sam u financijskim problemima, zbog čega su i inicirali predstečajnu nagodbu koja je još u postupku.

Foto: Miroslav Lelas/Hina