Srbija želi strpati u zatvor Nikolu Kajkića: Navodno je vrbovao srpske špijune da rade za Hrvatsku

Srbija želi strpati u zatvor Nikolu Kajkića: Navodno je vrbovao srpske špijune da rade za Hrvatsku

Srbijanska sigurnosno-informativna agencija (BIA) priopćila je u petak da su protiv dvije osobe u Srbiji podnesene prijave zbog špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura.

Kaznene prijave su Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici podnesene protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, navedeno je u priopćenju u kojem stoji kako su navedeni prenosili informacije “usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

Na temelju prikupljenih podataka, Letić se sumnjiči da je, kao bivši pripadnik MUP-a Srbije, “uz materijalnu nadoknadu, a po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, angažiran da na teritoriju Srbije prikuplja informacije koje imaju obavještajni karakter”. Dvojica osumnjičenih su, kako navodi BIA, prenosili informacije hrvatskim obavještajnim krugovima i poduzimali druge aktivnosti kojima se pomaže rad hrvatskih obavještajnih struktura.

Letić je, prema navodima BIA, dio suradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je navodno formirao i koristio Nikola Kajkić, koji je inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Ta mreža služi za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje osoba na teritoriju Srbije za suradnju s hrvatskim pravosuđem te za “dolaženje do dokumentacije koja bi bila zlouporabljena u vanjskopolitičke svrhe u cilju diskreditacije Srbije”, navela je BIA dodajući da je Kajkić svojedobno, u razdoblju najintenzivnijeg korištenja Letića u obavještajne svrhe, obavljao i dužnost šefa istražnog tima za ratne zločine.

Tim su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske radi ponovnog pokretanja istražnih radnji o ratnim zločinima, “počinjenim protiv osoba hrvatskog podrijetla u razdoblju građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravomoćnim presudama Posebnog odjela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu”, navela je u priopćenju BIA.

Agencija je, kako se naglašava, utvrdila da je “Kajkić svoje angažiranje na teritoriju Srbije provodio ilegalno, realizirajući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i službenih kanala komunikacije i suradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dviju zemalja”.

Sve to je, kako navodi BIA, realizirao “po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju sukladno zakonu”, te da se “ukaže na navodni politički utjecaj na odluke suda i da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije”.

Komentirajući nedavno otkrivenu rusko-srpsku špijunsku aferu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su na teritoriju Srbije aktivne mnoge obavještajne službe, a poglavito iz država regije. U komentarima te afere pojedini srbijanski dužnosnici apostrofirali su, među ostalim Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku kao obavještajno aktivne u Srbiji.

Foto: Edvard Šušak/Hina