Jedini svjedok nesreće u kojoj je poginuo otac dviju djevojčica: Bivši ministar Banožić me pretjecao

Jedini svjedok nesreće u kojoj je poginuo otac dviju djevojčica: Bivši ministar Banožić me pretjecao

Prije tri i pol tjedna podignuta je optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Marija Banožića. Optužen je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran ŠarićAndrija Jarak i Dario Todorović u RTL Dosjeu donose detalje rekonstrukcije nesreće, a ono što je vidio ekskluzivno im otkriva i ključni svjedok – vozač tegljača koji izravno tereti Banožića.

“Sumaglica, magla, klizava cesta, vidljivost na 200-300 metara. Ja sam se kretao prema Županji. Kretalo se vozilo u suprotnom smjeru i jedno vozilo iza mene. U jednom trenutku, udara s lijeve strane…”, riječi su to vozača kamiona, koji je vozio ispred tadašnjeg ministra obrane, Maria Banožića. On je ujedno jedini živući svjedok nesreće koja se 11. studenog 2023. dogodila na cesti između Vinkovaca i Županje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ANALIZA DRAŽENA ĆURIĆA: Plenković je sastavio neambicioznu Vladu. Nije doveo nijedno pravo osvježenje, ima samo dvije ministrice. On se priprema za odlazak ili kuje “pakleni plan”

Ovo je prvi put da javno govori o nesreći i o onome što je kobnog jutra vidio u svom retrovizoru. Kaže da je policija utvrdila da je vozio kamion oko 75 kilometara na sat, a na pitanje je li Banožić vozio brže od njega odgovara: “Pa vjerojatno je htio, čim je pokušavao obilaziti. Bio je s lijeve strane, vidjela su se njegova svjetla i nije bilo drugih vozila osim nas troje u tom trenutku”, piše Net.hr.

Potvrdio je da je bivši ministar pretjecao.

“U suprotnom smjeru je išlo vozilo, nesreća se dogodila na lijevoj strani iza mog kamiona”, rekao je vozač kamiona.

Prema mišljenju dva različita vještaka, nesreća je izgledala ovako.

Iz smjera Vinkovaca prema Županji kretao se kamion brzinom od 76 kilometara na sat. Iza njega se u svom terencu vozio Mario Banožić. U jednom trenutku je krenuo pretjecati kamion i kad je prešao u suprotni trak, naletio je na kombi čiji je vozač na mjestu preminuo. Kako doznajemo, kombi je išao brzinom nešto višom od 90, a Mario Banožić je vozio brzinom od oko 100 kilometara na sat.

Ograničenje na toj cesti je 90 km/h, a ni jedan ni drugi nisu bili vezani.

Fotoreporteri koji su ubrzo stigli na mjesto nesreće, snimili su fotografije koje na najbolji mogući način pokazuju kako je stravičan bio taj sudar. Zanimljivo, prva osoba koja je izvlačila ozlijeđenog Maria Banožića iz smrskanog automobila bio je upravo vozač kamiona.

“Ja sam nakon nekih 100-200 metara stao da pomognem unesrećenima. Vozilo je bilo prevrnuto na bok. Tamo je bio neki službenik koji je isto bio prisutan i rekao je da obojica nemaju spasa. Jedan je bio u kombiju, a drugi u terencu. Nakon jedno 5-10 minuta, počeo je davati znakove života i počeli smo ga vaditi iz terenca. Tad je došla hitna i oni su to odradili puno brže i izvadili su unesrećenog. Vidio sam ga osobno, ali ga nisam prepoznao”, rekao je vozač kamiona.

U nesreći je poginuo 41-godišnji Goran Šarić, suprug i otac dvoje djece iz obližnje Privlake. Kontaktirali smo i njegovu obitelj, zahvalili su nam na ponudi za razgovor i rekli kako im je još uvijek preteško govoriti o tragediji koja im je zauvijek promijenila život.

Prometna nesreća tadašnjeg ministra obrane postala je udarna vijest u svim hrvatskim medijima. Krenule su stotine tekstova i analiza, ali jednako tako i špekulacije. Gdje je bio Banožić prethodnu večer? Je li pio alkohol? S kim je bio? Zašto nije koristio svoju vlastitu službu osiguranja i vozača koji mu je na raspolaganju 24 sata na dan?

Jednako tako, pojavila se informacija da je imao 0,20 posto promila alkohola u krvi.

“Situacija da je imao alkohola u krvi ipak mijenja cjelokupnu situaciju, a moguće i kvalifikaciju kaznenog djela”, rekla je tada Sandra Benčić, Možemo!.

Postavlja se pitanje, štiti li netko iz sustava tadašnjeg ministra obrane, Marija Banožića?

“Nitko doista ništa niti želi, niti može tajiti”, rekao je tada ministar zdravstva Vili Beroš.

“Mi smo pozivali sve službenike, i DORH-a, i bolnice i policije da im se ne ponovi slučaj Dekanić, nažalost, poslušnost prema HDZ-u je jača od priziva savjesti”, rekao je tada Mario Radić iz Domovinskog pokreta.

“Siguran sam da nema niti jednog prometnog prekršaja sa smrtnim posljedicama, s tako jasnim i čvrstim dokazima kao što su u ovom slučaju, a za koji se toliko čeka s podizanjem optužnice. Tako Plenković i HDZ vide i provode jednakost pred zakonom”, napisao je tada na svom Facebook profilu predsjednik Zoran Milanović.

I dok su javnosti i medijima kolale različite informacije i špekulacije, premijer Andrej Plenković nije dugo ni dvojio ni čekao.

“Ja sam danas razriješio ministra Maria Banožića dužnosti ministra obrane”, rekao je premijer 11. studenog, devet sati nakon nesreće.

Nakon šest mjeseci, podignuta je optužnica protiv Maria Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Prijeti mu od jedne do osam godina zatvora.

“Gospodin Banožić nije pretjecao”, rekla je u intervjuu Banožićeva odvjetnica Ksenija Vržina.

“To što je sudar bio u suprotnom kolničkom traku ne znači da je gospodin Banožić pretjecao. Mi ćemo svakako tražiti novo vještačenje. Na tome ćemo bazirati našu obranu”, objasnila je odvjetnica Vržina.

Vržina je rekla da ne sumnja u vjerodostojnost vještaka, ali da je bio veliki pritisak u odnosu na cijeli slučaj od početka.

Foto: HIna