Još jedan poraz Olafa Scholza i njegove semafor koalicije: Neslavno propalo obavezno cijepljenje

Još jedan poraz Olafa Scholza i njegove semafor koalicije: Neslavno propalo obavezno cijepljenje

Iako je to bio prijedlog vladajuće koalicije, čak i brojni zastupnici vladajućih stranaka su glasovali protiv obaveze cijepljenja makar i samo za starije od 60 godina.

Još od podneva je trajala žestoka bitka u Bundestagu oko prijedloga uvesti obavezu cijepljenja protiv korone, kako je glasio konačni ustupak – samo za osobe starije od 60 godina jer je prvotni prijedlog ministra zdravstva Karla Lauterbacha kojeg je podržao i kancelar Olaf Scholz predviđao obavezu cijepljenja već za sve punoljetne osobe, javlja Deutsche Welle.

Najprije je izbio spor, hoće li se najprije odlučivati o samoj obavezi cijepljenja, ili o prijedlogu oporbenih kršćanskih demokrata o prijedlogu propisa o općim okvirima cijepljenja građana. Na koncu se ipak prvo glasovalo o samoj obavezi cijepljenja za starije osobe – i tu je očito kako je i velik broj zastupnika vladajuće koalicije glasovalo protiv. Jer 296 zastupnika je glasovalo za, 378 ih je bilo protiv, a devet ih je bilo suzdržano.

Ministar zdravstva je još jednom upozorio na moguće nove, još opasnije sojeve virusa, ali uzalud.

Ministar zdravstva Lauterbach (SPD) je uoči glasovanja još jednom apelirao na mnoge zastupnike Liberala okupljenih oko dopredsjednika stranke Wolfganga Kubickija koji su, makar u koalicijskoj vladi, već unaprijed bili protiv takve obaveze. No po glasovima je očito da su protiv glasovali i neki zastupnici SPD-a i Zelenih.

Manje je čudno što su se takvoj obavezi odlučno suprotstavili zastupnici AfD-a – predsjednica kluba zastupnika te stranke Alice Weidel to smatra “zahvatom u tjelesnu nedodirljivost” građana, ali su se i oporbeni kršćanski demokrati odlučno suprotstavili tom prijedlogu jer nisu dobili podršku za vlastiti propis: oni žele zakonski okvir cijepljenja koji bi bio prilagođen opasnosti od zaraze.

Odraz podjele u društvu

Ključni element tog prijedloga je i registar cijepljenih osoba koji se zapravo onda našao i u prijedlogu o obaveznom cijepljenju, ali takva evidencija građana je nešto što pak Liberali ne žele ni čuti. Tako je i taj prijedlog oporbe doživio još veći poraz: 172 zastupnika je bilo za, 497 protiv i devet ih je bilo suzdržano.

U prvim reakcijama na ovu odluku se također vidi nesloga koja vlada o tom pitanju u čitavom društvu: predsjednik Udruge socijalnih službi Njemačke Adolf Bauer je izrazio razočarenje i naglasio kako se “tek sad” mora razgovarati i još upornije težiti općoj obavezi cijepljenja.

Predstavnici udruga za zaštitu pacijenata su pak pozdravili ovaj ishod glasovanja jer su uvjereni kako obaveznim cijepljenjem protiv korone ionako nikad ne bi nastala “imunost čopora” o kojoj se toliko govori, a isto tako bi “obaveza cijepljenja bila birokratski monstrum u provedbi, nadzoru i sankcijama protiv neposlušnih. Zato je dobro da je Bundestag danas osnažio samoopredjeljenje građana”, kaže načelnik Njemačke zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch za novine Funke Mediengruppe. Naglasio je i kako “nije nikakvo proturječje zalagati se za cijepljenje, ali biti i nepovjerljiv prema obavezi cijepljenja.”