Josipović i Kraus za zabranu pozdrava “Za dom spremni”: Zašto se nisu izjasnili o komunizmu i petokraki?

Josipović i Kraus za zabranu pozdrava “Za dom spremni”: Zašto se nisu izjasnili o komunizmu i petokraki?

Zadarski slučaj kada je zbog nekoliko pripadnika HOS-a i pozdrava “za dom spremni” u njihovu grbu predsjednik Republike zajedno sa generalima napustio obljetnicu više se ne bi trebao ponoviti. Zabranom tog grba to će se izbjeći, uvjeren je inicijator sastanka klubova saborskih zastupnika u židovskoj općini.

“HOS je osnovan pod simbolima Nezavisne države Hrvatske i slikom Ante Pavelića. Zato vas i pitam, hoće li ova izmjena Zakona onemogućiti da imaju taj pozdrav u svom nazivu? Pa, mislim da bi to trebalo tako biti, po mome”, kaže predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. 

I bivši predsjednik Republike pozdravlja prvi korak prema izričitoj zabrani ustaškog, četničkog, nacističkog i fašističkog znakovlja, javlja RTL.

“Taj zakon nije samo kaznene naravi, nego bi trebao kao posljedicu imati da ustaški simboli nigdje ne bi trebali biti prisutni, ni na majicama, odorama, zastavama, bilo čemu. To ni u kom slučaju ne znači odricanje zasluga onima koji su se borili u jednom trenutku pod tim znakovljem, neki svjesni neki nesvjesni što ono znači”, jasno će Ivo Josipović.

Posebni savjetnik premijera i predsjednik takozvanog Vijeća za prošlost nije tako jasan. Iako nemaju pravnu snagu, preporuke Vijeća prije tri godine su, kaže, dale jasan smjer sucima u kojem pravcu trebaju djelovati.

“Ljudi su skloni, vidim to u društvu, da se nešto točno regulira. To nije moguće. Vi kod svakog slučaja morate vidjeti intenciju, je li to bila provokacija ili je to bila želja za obilježavanje sjećanja. Svaki slučaj je drugačiji, ne može se jednim zakonom predvidjeti sve moguće situacije”, kaže Zvonko Kusić.

Kakav će na kraju biti zakonski okvir trebalo bi biti poznato do proljeća, jer je prijedlog inicijatora da zakon bude usvojen do lipnja i Dana antifašističke borbe.