Jović se boji “crne rupe”: Neće biti dobro ako se Hrvatska pretvori u stražara i čuvara Europe

Jović se boji “crne rupe”: Neće biti dobro ako se Hrvatska pretvori u stražara i čuvara Europe

Kandidat na listi SDSS-a na izborima za Europski parlament Dejan Jović izjavio je u petak kako bi neproširivanje EU na zemlje tzv. “zapadnog Balkana”, bilo štetno za EU, jer se tako neće dovršiti projekt ujedinjenja cjelokupnog europskog kontinenta, ali i za granične zemlje, kao što je Hrvatska.

Ako EU hitno ne promjeni svoj stav, i ne proširi se na sve zemlje zapadnoga Balkana, ona te zemlje ostavlja drugima. S tim oklijevanjem EU da primi u članstvo te zemlje, vidimo istovremeno povećani utjecaj drugih političkih aktera, Rusije, Turske, Kine, i Amerike. To bi BiH, i ostale zemlje, koje bi ostale pod takvim utjecajem, ostavilo manje suverenim, manje slobodnim, manje demokratskim, nego da uđu u EU, jer ruski, turski i kineski model nisu baš veliki prijatelji slobode i individualnih prava, pluralizma i manjinske politike, ustvrdio je Jović.

Upozorio je da će Hrvatska, ako zemlje zapadnog Balkana ostanu dugoročno izvan EU, postati “vojna krajina Europske unije”, odnosno pretvorit će se u državu kojoj će glavna funkcija biti čuvati granice, prenosi N1.

Smatra kako bi Hrvatska s četiri milijuna stanovnika i 2.400 kilometara granica, od čega 1.400 kilometara sa zemljama koje nisu članice EU, teško bila u stanju pružiti sigurnost Europi, čak i da se da se cijela Hrvatska pretvori u policiju, sigurnosne službe i vojsku, a što bi, kako drži, bila katastrofa za demokratski karakter društva i države.

“Mislim da je dugoročno štetno da se u tome prostoru napravi rupa. To je štetno i za EU, jer ona tako neće dovršiti projekt ujedinjenja cjelokupnog europskog kontinenta, a ostavit će jedan dio Europe drugim akterima, koji nemaju prijateljske namjere prema europskom projektu. To će imati vrlo loše posljedice za granične zemlje, koje će se pretvoriti u neku vrstu stražara i čuvara Europe, ocijenio je Jović.