Kada će predsjednica pomilovati Huanita: Je li mu život ugrožen?

Kada će predsjednica pomilovati Huanita: Je li mu život ugrožen?

Pomilovanje nije upitno, ali Huanito Luksetić treba još pričekati predsjedničin potpis kako bi bio siguran da je uistinu oslobođen zatvora, proizlazi iz objašnjenja koja smo dobili u uredu predsjednice Republike, iz kojega su potvrdili da su od Ministarstva pravosuđa dobili mišljenja o pomilovanjima osuđenika, među kojima i mišljenje o Huanitu Luksetiću.

Dostavom mišljenja Ministarstva o pomilovanjima, međutim, procedura još nije završena. Prema neslužbenim objašnjenjima iz predsjedničkog ureda, sada valja pripremiti odluku koju će predsjednica potpisati. Potom Ured predsjednice tu potpisanu odluku šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa: »Odluka predsjednice Republike o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba dostavit će se Ministarstvu pravosuđa, piše Novi list.

Ministarstvo i Ured predsjednice nisu objavili koliko bi sve to moglo trajati. Na novinarsko pitanje predsjedničkome uredu kada se može očekivati da će predsjednica potpisati odluku, odgovor nije stigao.

– Da, i ja sam dobio informaciju, doduše neslužbenu, da je Ministarstvo pravosuđa poslalo Uredu predsjednice Republike Hrvatske mišljenje o molbi za pomilovanje Huanita Luksetića. Pozdravljam, naravno, činjenicu da stvari idu dalje u smjeru propisane procedure o pomilovanju, ali je, s druge strane, žalosno da živimo u društvu u kojem se dogodila situacija da na nju ne reagira nitko, nego to mora učiniti predsjednica kako bi spasila jedan život – izjavio je za Novi list odvjetnik Vladimir Gredelj, Huanitov branitelj, komentirajući vijest da je u Ured predsjednice države stigla očekivana dokumentacija nakon koje, kako je to već najavljeno iz ureda Kolinde Grabar-Kitarović, pomilovanje Huanita samo »tehničko pitanje«.

Vladimir Gredelj navodi kako ga previše ni ne zanima obrazloženje drugostupanjskog suda kojim je potvrdio presudu riječkog suda koji je Huanita osudio na dvije godine zatvora.

– Život je ugrožen. Ako to netko nije u stanju zamijetiti… Nema tog paragrafa koji je iznad prava na život. Pa, zar treba poštovati propis, formu, na uštrb života. Inzistirajući na formi izvršit ćemo pravdu i po cijenu života Huanita. Zar je to ono što želimo u ovom društvu? – zapitao se Gredelj, ukazujući da je europska povelja o temeljnim ljudskim pravima iznad nacionalnih zakona, pa tako i hrvatskih, ističe Novi list.

Foto: Miljenko Klepac/Hina