Potresno svjedočanstvo žrtve: Svećenik me prisiljavao da ga seksualno zadovoljim

Potresno svjedočanstvo žrtve: Svećenik me prisiljavao da ga seksualno zadovoljim

Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece koji se održava u Vatikanu za N1 je komentirao Phil Saviano, čovjek čije je svjedočanstvo o zlostavljanju od strane svećenika otvorilo Pandorinu kutiju i potaknulo objavu serije priča o ovoj temi u Boston Globeu, nakon koje je snimljen i film Spotlight.

Saviano je za N1 iznio svoje potresno svjedočanstvo o zlostavljanju koje je kao 12-godišnji dječak doživio od strane lokalnog svećenika.

“Živio sam u Massachusettsu, raznosio sam novine i župni dvor je bio jedno od mjesta gdje sam nosio novine. Dolazim iz katoličke obitelji. Kad sam prvi put upoznao tog svećenika, znao se spustiti na razinu djece. Puno se šalio, izvodio trikove s kartama i obraćao pozornost na mene i mog prijatelja ministranta. Bio sam vrlo sretan jer se tako ugodan čovjek zanima za mene. Nisam znao da ulazim u potencijalno katastrofalnu situaciju. Upoznao je moju obitelj i prijatelje. Prvi znak da će doći do problema bio je kad nam je pokazivao trikove s kartama na kojima su bile pornografske slike. Moj prijatelj i ja htjeli smo vidjeti te slike jer takvo nešto nismo dotad vidjeli. Rekao nam je da je to naša tajna i osjećali smo se posebno. Uslijedilo je zlostavljanje koje je trajalo preko godinu dana. Morali smo masturbirati, oralno ga zadovoljavati. Bilo je zastrašujuće i ogavno i nismo znali kako to zaustaviti. Znao bih reći da se moram vratiti kući na večeru, ali on bi me povukao natrag. Nije prihvaćao odbijanje, a zbog razlike u moći nikada nisam smogao snage udariti ga ili vikati. On je bio predstavnik Boga i nisam imao snage reći “ne” Bogu, rekao je Saviano.