Kakav neprofesionalizam: Macan govorio o svom dogogodišnjem klijentu, a predstavljen kao “politički analitičar”

Kakav neprofesionalizam: Macan govorio o svom dogogodišnjem klijentu, a predstavljen kao “politički analitičar”

Izborna noć prošlogodišnjih lokalnih izbora bila je puna iznenađenja. Od Osijeka do Splita stare i ukorijenjene političke struje, koje su dobivale glasove gotovo automatizmom, zamijenjene su novim opcijama.

Jedno od najvećih iznenađenja bila je i Istra, područje u kojem je od osamostaljenja Hrvatske izbore dobivao autohtoni i regionalni IDS (Istarski demokratski sabor).

IDS je morao znati da je ipak nešto “trulo u državi istarskoj” ili bolje rečeno u najvećoj istarskoj stranci kada su izgubili Vodnjan nakon 28 godina sigurnih pobjeda u tom gradu, nekadašnjoj općini. Pobjedu je odmah u prvom krugu odnio nezavisni kandidat Edi Pastrovicchio s 58,19 posto. Dok je na drugom mjestu ostao kandidat IDS-a Filip Macan s 32,78 posto, javlja RTL.

“Tri od tri smo. Imamo Vijeće, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika”, izjavio je nakon pobjede novi gradonačelnik Pastrivicchio.

ako su i dalje uvjerljivo u Istri imali najbolji rezultat, lokalni izbori su bili veliki udarac za IDS. No da će broj glasova biti toliko manji, vjerojatno se nitko na čelu stranke nije nadao. Čak 13.211 glasova manje dobio je IDS na ovim lokalnim izborima u  županijskoj skupštini, dok je Boris Miletić kao IDS-ov kandidat za župana dobio čak 17.422 glasa manje. 

Stranka je počela trunuti iznutra

Nakon pokisle atmosfere izborne noći bilo je očito da se nešto mora mijenjati u čelništvu stranke, ali nezgodno je reći da je predsjednik Boris Miletić kriv što je prvi put IDS imao omašniji gubitka u Istri.

Sudbinu IDS-a u Dalmaciji je dijelio HDZ kojeg su nove nezavisne liste pokopale i izborile pobjedu. Nitko nije mogao predvidjeti kakvi će se rezultati dogoditi u Splitu, ali i u Zagrebu. Nisu se dovoljno vješto “obračunali” s novim licima na političkoj sceni za što je bio potreban odmak od staromodnog pristupa dobivanja lokalnih izbora.

“Kriza IDS-a u Istri u kontekstu nekadašnje dominacije IDS-a nastupila je nakon što je Jakovčić otišao s mjesta predsjednika. Tad je ta stranka imala i određeni program koji je bio koherentan, koji se odnosio na jedno poimanje Istre kao posebnog dijela Hrvatske”, objašnjava Neven Šantić, stručnjak za regionalnu politiku.

Građani su zahtijevali više od bivših lokalnih čelnika IDS-a, no to nisu dobili. Pobjeda im je zapravo bila ispred nosa, ali oni to nisu vidjeli.

“Istra je prilično razvijena regija gdje je više nego pristojan standard i više nego pristojno se živi i u takvoj situaciji je uvijek strankama teže naći nešto za uhvatiti se i boriti protiv nekoga. Očekivanja  birača su drugačija jer sad nemate one birače koji traže stranku koja će njihovu regiju izbaviti iz siromaštva i dati nešto novo, ali vi uvijek morate lokalne probleme rješavati”, ističe Šantić.

Birači su željeli osjetiti ono regionalno u regionalnoj političkoj stranci, a to više nisu dobili od IDS-a.

“Pojedinci su kako kaže poslovica kruha tražili iznad pogače i to je prevršilo svaku mjeru dobrog ukusa zbog čega su ih građani na prošlim izborima s punim moralnim pravom kaznili“, tvrdi Damir Kajin, buzetski gradonačelnik i bivši član IDS-a.

U rujnu na čelo istarskog političkog diva dolazi novi predsjednik Dalibor Paus koji je nakon pobjede izjavio: “Komunikacija između ljudi i stranke mora biti intenzivna i kontinuirana tijekom cijelog mandata. Sve etablirane stranke rade istu grešku i otuđuju se od ljudi. Tu moramo napraviti veliki iskorak. IDS je stranka istarskog čovika i mora se vratiti čoviku!”.

Tako da je za naslutiti da će doći do zaokreta u politici stranke.

I zaista je došlo do zaokreta – glavni čovjek koji je vodio IDS sedam godina Miletić, koji je prvo izbačen prvo s mjesta predsjednika, napušta stranku i pokreće se stegovni postupak protiv njega. Stranka je počela trunuti iznutra.

Dok je predsjedništvo IDS držalo je konferenciju o pokretanju stegovnog postupak Miletić je za to vrijeme na svom Facebook profilu objavio da istupa iz članstva stranke. 

“Temeljem članaka 9. i 10. Statuta IDS-a s današnjim danom 5. veljače 2022. godine istupam iz IDS-a”, napisao je Miletić koji je bio član IDS-a od 31. srpnja 1996. godine. 

“IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga. IDS sada, nažalost, kreće drugim smjerom i mene je novo vodstvo, očito, prepoznalo kao najveću prepreku tom političkom zaokretu”, priopćio je Miletić.

Dodao je kako mu je žao i nije mogao ni sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je, “kako čitam, izostala suradnja s vodstvom stranke” i naglasio kako je IDS po prvi puta od kako postoji Istarska županija izgubio tu istu županiju nakon 29 godina s njegovim izlaskom iz stranke.

“S obzirom na to kako se predsjedništvo IDS-a i predsjednik postavio prema Miletiću to je bio jedini normalan način da on ode jer je stranka odlučila ići svojim putem. Očito oni nisu prihvatili tu neku ruku suradnje koju je Boris nudio i to je civilizirano da kada se ne slažete da se raziđete”, izjavio je politički analitičar Krešimir Macan.

Stranka je na konferenciji za medije o pokretanju stegovnog postupka protiv Miletića nisu pojasnili uzroke razdora niti zašto pokreću postupak. Isto tako važno je naglasiti da se stegovni postupak se ne može voditi protiv nekoga tko nije član stranke.

“IDS se nalazi u tranziciji i treba se iščistiti. Neće im biti lako jer su uzdrmani, a i ovaj postupak ih je uzdrmao. Imaju još tri godine do izbora i ako ne naprave neku glupu odluku kao da sami sazovu izbore bit će pometeni. Ako na bilo koji način sruše Miletića bit će pometeni. IDS je u ovom trenutku razbijena vojska”, rekao je Macan, prenosi RTL.