Picula otkrio kakve bi sankcije mogla dobiti Rusija: Europska unija ostaje bez jeftinog plina

Picula otkrio kakve bi sankcije mogla dobiti Rusija: Europska unija ostaje bez jeftinog plina

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula bio je gost Dnevnika N1 i komentirao napetosti na relaciji Rusije i Ukrajine. Kaže da je novi europski rat, nažalost, sasvim moguća stvarnost i to više nego ikad u posljednjih dvadesetak godina.

“Danas je počela evakuacija osoblja i ruskog veleposlanstva. Teško je reći radi li se o oblicima pritiska ili doista o najavi pravog sukoba. Ovoga trenutka sve je teže biti optimist”, govori.

Unatoč intenzivnim kontaktima, ističe Picula, dosad diplomacija nije donijela neke veće pomake u smislu deeskalacije napetosti.

“U svakom slučaju diplomacija je još jedini vjerodostojan način da se izbjegnu katastrofalni scenariji. Rekao bih da iako čak formalno i nije dio tih pregovora, EU je obaviještena od strane SAD-a o sadržaju i koordiniraju se potezi”, pojašnjava europarlamentarac.

Kakve bi bile sankcije Rusiji u slučaju vojne intervencije?

O eventualnim sankcijama Rusiji u slučaju da dođe do vojne intervencije, rekao je da o tome traju konzultacije Bruxellesa i Washingtona.

“Ponajviše se može očekivati da bi te sankcije pogodile financijsko-transakcijski promet i ruski uvoz energenata”, kazao je.

Američki ratni nosač Harry Truman usidren je kod Splita, ali Picula smatra da se radi o rutinskom posjetu.

“Treba kazati da je američkom ratnom nuklearnom nosaču Vlada ranije odobrila boravak u Splitu i ulazak u hrvatske vode. Veleposlanstvo SAD-a je reklo da se radi o doista rutinskom posjetu. Meni se čini da je riječ o izrazu veće prisutnosti ratne mornarice u sredozemnom bazenu”, pojasnio je.

Foto: Hina