Kako je “preskočio” Zekanovića i Sačića: Ilčić otkrio što će raditi u Europskom parlamentu kada naslijedi Ružu Tomašić

Kako je “preskočio” Zekanovića i Sačića: Ilčić otkrio što će raditi u Europskom parlamentu kada naslijedi Ružu Tomašić

Ruža Tomašić bila je u Europskom parlamentu od 2013. godine, a napustit će ga krajem lipnja 2021. godine. Na njeno mjesto doći će Ladislav Ilčić, bivši čelnik Hrasta.

Tomašić je mandat u Europskom parlamentu osvojila na izborima 2019. godine, kao prvoplasirana na zajedničkoj listi Hrasta – Pokreta za uspješnu Hrvatsku, Hrvatske konzervativne stranke (HKS), HSP-a dr. Ante Starčević i Ujedinjenih hrvatskih domoljuba (UHD). Tomašić je dobila 69.989 glasova ili 76,45 posto, a drugi na popisu bio je Ilčić koji je prikupio 1770 glasova (1,93 posto).

Iako su bolji od njega, po broju glasova, bili Hrvoje Zekanović (3975 glasova, 4,34 posto) i Željko Sačić (3013 glasova 3,29 posto), u Europski parlament ići će Ilčić.

Za portal Direktno Ilčić je objasnio kako je došlo do toga da baš on ide u Europski parlament.

“Ruža Tomašić je već u kampanji izbora za Europski parlament najavljivala da želi završiti posao do kraja. Moja nova pozicija riješena je Zakonom o izboru članova u Europski parlament. Redoslijed liste se poštuje ako nema preferencijalnog preskakanja. Znači da sljedeći na listi odlazi u Europski parlament”, rekao je Ilčić.

Svoj rad temeljit će na kršćanskim vrijednostima koje je, kako kaže, Europska unija zanemarila.

“Nastavit ću posao Ruže Tomašić. Sigurno će naglasak biti na onome što sam isticao u predizbornoj kampanji, a to je da ću se zalagati za sustav vrijednosti u europskoj politici za koji sada smatram da je trenutno deficitaran. Radi se o kršćanskim vrijednostima na temelju kojih je i nastala Europska unija. Europska unija počela je slabjeti upravo odmicanjem od tih vrijednosti. Sve što se danas događa u odnosu na održavanje društva, dakle demografija, posljedica je upravo odricanja Europske unije kršćanskih vrijednosti.  Te su vrijednosti dobre. Neću ih nametati nikome tko ih ne želi. Danas ima puno više ljudi koji žele te vrijednosti, a vladajuće elite su se potpuno odmaknule od njih, kao i u Hrvatskoj”, rekao je Ladislav Ilčić.

Upitan, što će napraviti za dobrobit Republike Hrvatske, izjavio je:

“Hrvatsku ću promovirati kroz cjelokupno djelovanje, i kroz način na koji je radila Ruža Tomašić, i kroz društveno djelovanje”.

Foto:Danijel Kasap/Hina