Dražen Jelenić podnosi raport Hrvatskom saboru: Nije zaslužio prolaznu ocjenu

Dražen Jelenić podnosi raport Hrvatskom saboru: Nije zaslužio prolaznu ocjenu

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u srijedu je izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2018. i rad Državnog odvjetništva u 2017.

Analiza podataka za 2018. pokazuje da je priljev novih predmeta u odnosu na 2017. manji za šest posto, dok je broj riješenih predmeta u državnom odvjetništvu manji za jedan posto.

Na kraju 2018. za 10 posto je smanjen broj neriješenih predmeta u državnom odvjetništvu u odnosu na 2017. dok je broj kaznenih prijava u kojima počinitelj nije otkriven smanjen za četiri posto u odnosu na godinu ranije.

Indikatori uspješnosti koji se temelje na broju riješenih predmeta u državnom odvjetništvu i broju stvarnih rješavatelja pokazuju da se u razdoblju od 2016. do 2018. godine stopa ažurnosti povećava kao i broj riješenih predmeta po rješavatelju, istovremeno se skraćuje vrijeme rješavanja, navodi se u izvješćima.

I dok se  Dražen  Jelenić hvali suhim statističkim podacima, opći je dojam u javnosti da  njegov rad ne  može dobiti prolaznu ocjenu. Glavni državni odvjetnik samo slijedi signale politike pa  se stoga u posljednje vrijeme  nije bavio krupnim ribama.  Izvan njegova  interesa ostao je Milan Bandić i njegovi suradnici koji su  ispleli jednu od najvećih koruptivnih mreža u Hrvatskoj.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina