Kako Linićev i Jakovčićev miljenik uništava brodogradilište: Končar priznao da je u problemima pa smanjio plaće

Kako Linićev i Jakovčićev miljenik uništava brodogradilište: Končar priznao da je u problemima pa smanjio plaće

Dok riječko i pulsko brodogradilište kao zadnju slamku spasa očekuju Kineze, hladni tuš dočekao je trogirski škver. U “Brodotrogiru” d.d. predsjednik uprave Danko Končar otkazao je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama radnika i poslodavca.

– Nedostatak likvidnih sredstava doveo je poslodavca u tešku materijalnu situaciju uslijed koje nije u mogućnosti ispunjavati svoje dospjele obveze o dospjeću. Navedena situacija kulminirala je blokadom svih poslovnih računa, u kojoj se Poslodavac kontinuirano nalazio od 8. siječnja 2019., te konačno podnošenjem prijedloga za pokretanje predstečajnog postupka s ciljem uređivanja svog pravnog položaja i odnosa prema vjerovnicima, te održavanja djelatnosti i nastavka poslovanja – navodi Končar u obrazloženju svoje odluke, piše Slobodna Dalamcija.

Dopis je poslan sindikalistima, koji su zgroženi jednostranom odlukom o raskidu Kolektivnog ugovora. Boje se da je to još jedan dokaz da “Brodotrogiru” prijeti likvidacija, odnosno da se Končar sprema otpuštati radnike sa što manjim naknadama za otpremnine.

Glavni sindikalni povjerenik Ivica Sorić kaže da će ova odluka Uprave dovesti radnike škvera u težak položaj.

– Nakon što je donio ovu odluku, Poslodavac može umjesto 180 tisuća kuna radniku koji je radio 30 godina isplatiti samo šest zadnjih plaća, na što ga prisiljava zakon. A plaće su ovdje sve manje. Ljudi svaki dan odlaze. Oni koji ostaju sve su nezadovoljniji. Nova odluka mogla bi dovesti do nereda – upozorava Sorić.

Kaže da su započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, ali da poslodavac odugovlači i ne vjeruje u njegovu namjeru da zaštiti radnička prava.

Danko  Končar je svojedobno bio miljenik hrvatske politike i jedan od spasitelja  Uljanika  kojega je protežirao Ivan Jakovčić.  Slavko Linić je donedavno vrlo pohvalno govorio o “spasitelju” Končaru.

Foto: Daniel Sponza/Hina