Povjerljivi razgovor Clintona i Schrödera: Zašto je Haaški sud planirao podići optužnicu protiv Franje Tuđmana

Povjerljivi razgovor Clintona i Schrödera: Zašto je Haaški sud planirao podići optužnicu protiv Franje Tuđmana

Postoji, naravno, određena šansa da će sud za ratne zločine optužiti Tuđmana – rekao je, 6. svibnja 1999., američki predsjednik Bill Clinton njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu u povjerljivom razgovoru o kojemu je sačinjena diplomatska bilješka, koja je tek nedavno deklasificirana, a Večernji ju je list prvi od hrvatskih medija otkrio u arhivi američkog State Departmenta.

Taj razgovor između lidera dviju zapadnih zemalja koje su se pokazale kao najveće saveznice Hrvatske u borbi za neovisnost i u obrani od velikosrpske agresije predstavlja dosad najeksplicitniji javno dostupan dokaz iz vrha međunarodne politike o tome da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio vrlo blizu toga da ga Haag optuži za ratne zločine. Clinton nastavlja objašnjavati Schröderu: – U ranim danima Bosne, nakon što je Tuđman vidio da Milošević doslovno prolazi nekažnjeno za ubojstva, odlučio je da i on također može raditi isto. Bio je to nesveti (neprirodni, op. a.) savez. Trebale su nam otprilike dvije godine, počevši od 1994., da okrenemo Tuđmana od savezništva s Miloševićem prema savezništvu s Bošnjacima. To nam je, naravno, koristilo. Konfederacija je uzela drugu frontu u ratu, Armija BiH je ojačala boreći se s Hrvatima, osvojili su teritorij i potom smo mi s NATO-om bombardirali. Stoga, kako god bilo, imamo određenih problema s Hrvatskom, ali mislim da možemo smisliti način da to funkcionira – zaključuje tadašnji američki predsjednik, piše Večernji list.

Prije no što će spomenuti Tuđmana kao mogućeg haaškog optuženika, predsjednik Clinton navodi još dva razloga zbog kojih Hrvatska nije sklona regionalnoj suradnji. – Prvo (Hrvatska, op. a.) ne želi biti ponovno dio Jugoslavije. Drugo, s obzirom na svoj zemljopisni položaj, ona se vidi kako brže napreduje prema Zapadu nego ostali i stoga možda ne bi željela biti vezana za regiju – kaže Clinton i upravo tada, pod “treće”, spominje gore citiranu rečenicu o Tuđmanu i Haagu.

Miroslav Tuđman, zastupnik u Hrvatskom saboru i sin prvog hrvatskog predsjednika, smatra da ne treba preveliku pozornost davati ovoj američkoj diplomatskoj bilješci razgovora Clintona i Schrödera, koji je očito vođen u trenutku kad se pokušavala stvoriti regionalna suradnja kojoj se Tuđman protivio i u trenutku kad se još nije znalo hoće li u Haagu biti podignuta optužnica protiv Miloševića, pa su neki imali potrebu relativizirati Miloševićevu krivnju optuživanjem drugih. – Bila je u jednom trenutku i teza da će se protiv Izetbegovića podići optužnica. To je očito bilo u duhu razmišljanja: ako idemo optužiti Miloševića, onda ćemo i drugu dvojicu. Teza da su svi podjednako krivi i da treba relativizirati – kaže Miroslav Tuđman.

– Meni je dobro poznat stav haaškog tužiteljstva da bi oni optužili predsjednika Tuđmana. Mislim da se to može jasno vidjeti ne samo u izjavama Carle Del Ponte, poput one za CNN iz 2001., gdje je rekla da je optužnica protiv Tuđmana bila pripremljena, nego se može vidjeti i u optužnicama za Oluju i protiv šestorke, gdje je eksplicitno imenovan kao član UZP-a. Tako da mi ovo nije nikakva vijest – kaže Luka Mišetić, odvjetnik koji je u Haagu obranio generala Antu Gotovinu.

Foto: Andrew Gombert/EPA