Kako “principijelna” Anka Mrak Taritaš prešućuje IDS-ovu odgovornost za propast Uljanika

Kako “principijelna” Anka Mrak Taritaš prešućuje IDS-ovu odgovornost za propast Uljanika

Anka Mrak Taritaš je svoj subotnji posjet Puli, gdje je prisustvovala instaliranju čelnika podružnice svoje Građansko-liberalne stranke (GLAS) kojoj je predsjednica, iskoristila za napad na bivše kolege u bivšoj stranci, HNS-u. Mediji su njene tvrdnje kako su Vrdoljakove prijetnje o navodnom izlasku iz Plenkovićeve vlade zapravo samo „zgodan igrokaz“ dali i u naslovima. Dobro je pogodila bit.

Međutim, malo njih se pozabavilo jednim drugim dijelom njenog obraćanja u kojem je svoje pristaše u Puli izvijestila o tome kako napreduje dogovor oko zajedničkog nastupa GLAS-a, HSS-a i IDS-a na izborima za Europski parlament. Poručila im je kako žele imati „12 kandidata koji mogu odlično odraditi taj posao“, dodajući kako su još otvoreni za eventualne partnere.

I sve je u njenom obraćanju išlo dobro dok se nije morala dotaknuti, kako ju je nazvala, situacije u Uljaniku. Od svih mogućih krivaca za propast tog brodogradilišta, predsjednica GLAS-a je spomenula samo jednog, i to onog koji je možda najmanje kriv u ovom slučaju. „Obveza države je brinuti se o svom vlasništvu, o tih 25 posto vlasništva“, kazala je Mrak Taritaš sugerirajući potom kako se o tom pitanju ne bi ni razgovaralo „da je država barem dio energije potrošila za Uljanik, koliko je potrošila za problem Agrokora“.

Čelnika GLAS-a je na kraju poentirala kako „Istra nije izborna baza HDZ-a, pa očito nije tako bitno reagirati na vrijeme“. I tu je stala. Pogledali smo više izvješća s tog događaja, ali nigdje ni jedne njezine riječi o odgovornosti Uprave Uljanika koja je u međuvremenu morala dati i ostavku. Ni slova o mogućoj odgovornosti njenog koalicijskog partnera IDS-a kojeg su inače radnici Uljanika tijekom svojih prosvjeda označili kao glavnog krivca za propast tog brodogradilišta.
Njihovi transparenti nastali iz bijesa „IDS lopovi“ i „IDS mafija“ dovoljno govore koga oni drže odgovornim jer, kako su govorili, javna je tajna kako se iz IDS-a godinama kadroviralo u tom nekad perspektivnom brodogradilištu. Ali, Mrak Taritaš, vezana koalicijskom obvezom, nije se usudila ni ‘zucnuti’ o tome. Ne može reći kako nije upućena u „situaciju“ u tom brodogradilištu.

Stranka Pametno je istupila iz tog saveza kad su obznanjeni honorari koje je strateški partner Uljanika Danko Končar , izabran ranije od sada smijenjene Uprave, davao sadašnjem europarlamentarcu i bivšem čelniku IDS-a. „Neprihvatljivo nam je da je Ivan Jakovčić primao novac od firme u vlasništvu Danka Končara, jer je to izravan sukob interesa“, poručili su iz te stranke i prekinuli suradnju s IDS-om jer oko „važnih društvenih događaja i pojava ne mogu pristati na kompromise“.

Predsjednica GLAS-a očito može. Kompromis najgore vrste očitovala je u subotu kada je svojim istomišljenicima spominjala one koji su dijelom odgovorni, jer država se treba brinuti za svoje vlasništvo i tu je treba podržati, da bi potom potpuno prešutjela ulogu svojih koalicijskih partnera koji su zapravo najviše, ako ne i jedini odgovorni za propast Uljanika.

Ako je već bilo jasno kako ne može prozvati IDS, korektnije bi bilo da je priču o „situaciji“ u Uljaniku preskočila pod bilo kojim izgovorom. Ovako proizlazi kako principijelnost koju javno zagovara završava tamo gdje počinje njen politički (ili neki drugi) interes. Takvih političara u Hrvatskoj imamo podosta i bez Mrak Taritaš koja im se ovakvim istupima, kao i nekim ranijim postupcima koji nisu do kraja rasvijetljeni, ubrzano približava.

Facebook Comments