Kakve bi reakcije bile da je predsjednica preko veze otišla na pregled u neku državnu kliniku?

Kakve bi reakcije bile da je predsjednica preko veze otišla na pregled u neku državnu kliniku?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa otvorilo je predmet o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zbog mogućeg primanja nedopuštenog dara. Naime, predsjednica je u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedjelji obavila preventivni pregled, magnetsku rezonancu i mamografiju, i to platila iz svog džepa.

Međutim, nije platila puni iznos od 7.700 kuna koliko to sve skupa košta prema cjeniku te poliklinike, nego je dobila popust od 20 posto, pa je platila 6.160 kuna, dakle, 1.540 kuna manje. S obzirom da državni dužnosnici ne smiju primati nikakav poklon veći od 500 kuna, sada spomenuto Povjerenstvo istražuje je li prekršeno to pravilo.

Kako račun već imaju, prikupit će još neke dodatne informacije i onda odlučiti hoće li ili neće otvoriti postupak protiv predsjednice Grabar-Kitarović. Iz poliklinike su poručili da taj popust od 20 posto daju svim svojim tzv. starim pacijentima, dakle, onima koji su kod njih više godina.

Predsjednica je objasnila da je u tu privatnu polikliniku otišla jer tamo radi liječnik kod kojeg je ranije išla na preventivne preglede dok je bio u javnom zdravstvu. Kazala je i da u njenoj obitelji postoje određene predispozicije za obolijevanje od karcinoma pa se redovito podvrgava takvim preventivnim pregledima.

Načelno, dobro bi bilo da je predsjednica kao čelnica države obavila te preglede u nekoj od javnih zdravstvenih ustanova. Time bi svakako dala potporu zdravstvenom sustavu, iako bi i u tom slučaju vjerojatno neki postavljali pitanje koliko je dugo vremena bila na listi čekanja za, primjerice, magnetsku rezonancu i je li pritom nekoga tko se javio prije nje, preskočila.

No, isto tako njeno je pravo obaviti te preglede kod liječnika koji je dugo prati, a sada radi u privatnoj poliklinici, ako to sama plaća. Kada je zdravlje u pitanju, nezahvalno je miješati se u tuđe odluke i tu svatko ima pravo na svoj odabir, pogotovo kada je riječ o preventivi vezanoj uz maligne bolesti.

Što se pak tiče popusta od 20 posto za višegodišnje pacijente koji je dobila, na prvi pogled ne čini se neuobičajenim, ali Povjerenstvo će preko zahtjeva za dodatnom dokumentacijom provjeriti je li Raciochirurgia tako postupala i kada su u pitanju neki drugi tzv. stari pacijenti. U skladu s tim nalazima donijet će se i odluka o ovom predmetu u vezi s predsjednicom.

Iako, čini se da je takva praksa. Danas većina privatnika, od poliklinika, stomatoloških ordinacija, preko raznih trgovina pa do automobilskih servisa, daje takve ili slične popuste stalnim klijentima, dakle, onima koji su im vjerni dulji niz godina. Dok se čeka ta odluka bilo bi dobro da se izbjegne stvaranje ozračja svojevrsne histerije koja svaki potez nekog dužnosnika unaprijed proglašava dvojbenim.

Jedno je kada netko krši zakon, uzima nezakonite honorare ili svojim potezima pogoduje nepotizmu i korupciji, a nešto je posve drugo ako netko o svom trošku svoje zdravstvene preglede obavlja u privatnoj ustanovi.

Time svakako neće steći političke bodove kod onih koji su očekivali da će kao osoba iz naroda takve preglede obavljati tamo gdje i većina ostalog puka. Iako, kad je zdravlje u pitanju, da ponovimo još jednom, svatko donosi odluke za koje drži da će mu, dakako, ako mu to dopuštaju financijske mogućnosti, u tom trenutku najviše odgovarati.

Foto. Lana Slivar Dominić/Hina