KAMPANJA PRIJE KAMPANJE: Cajke su Zoričiću pomogle da postane nacionalna politička zvijezda

KAMPANJA PRIJE KAMPANJE: Cajke su Zoričiću pomogle da postane nacionalna politička zvijezda

Nakon zabrane srpskih narodnjaka u Puli, ništa ni od koncerta – tamburaša.

Popularnim Mejašima Grad Pula otkazao je koncert 1. srpnja u Domu sportova na Kaštelu. Iz tamburaškog benda se čude zabrani i kažu da promoviraju hrvatsku glazbu, a da su u Puli i Istri nastupali puno puta. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić uzvraća da nije riječ o zabrani, nego odluci Povjerenstva zaduženog za sva događanja u povijesnim prostorima grada.

U RTL-u Danas razgovarali smo i s gradonačelnikom Pule, Filipom Zoričićem, javlja RTL.hr.

Mejaši su zbunjeni, zašto su zabranjeni?

“Nisu zabranjeni, ponovit ćemo ono što je i Povjerenstvo izjavilo i iza čega stojimo kao grad. Imamo Povjerenstvo koje nas svoj način procjenjuje prema kriterijima i pravilniku iz 2014. godine i prema kalendaru mnogih događanja ove sezone što će biti u kojem od tih povijesnih prostora. Povjerenstvo stoji iza svoje odluke”, rekao je na početku razgovora Zoričić.

Zanimalo nas je tko onda nastupa na Kaštelu 1. srpnja?

“Nemamo još kalendar cjelovitih događanja, moramo vidjeti što kaže Povijesni i pomorski muzej, koja je lista događanja na samom Kaštelu, imamo puno događanja u Areni, imamo bogatu sezonu ovo ljeto, puno fantastičnih koncerata”, tvrdi Zoričić.

Ali nema kalendara, tražili smo i mi po internetu što će se događati u srpnju, zašto nisu dobili zamjenski datum?

“Dakle Povjerenstvo je odlučilo prema cijelom kalendaru događanja, a mi takvu odluku poštujemo. Ništa osobno, lani sam upoznao Mejaše, lijepo smo razgovarali, ništa nema s te strane. Povjerenstvo je to koje donosi odluku prema kriterijima iz 2014. i to je sve zaista normalno i legitimno. Zadnjih devet godina imate događaje koji se nisu održavali”, pravda se gradonačelnik, a na pitanje mogu li tražiti novi datum, Zoričić kaže:

“Vidjet ćemo, oni kao organizator razgovaraju s Povijesno pomorskim muzejom koji onda šalje na Povjerenstvo. Zadnjih devet godina otkad postoji Povjerenstvo, mnogi događaji zbog termina nisu bili u kalendaru. Zašto se sad stvorila priča zaista ne znam”, poručuje.

Zabranili ste Kuliša, zato se vjerojatno stvorila ova priča, sada ni Mejaši nisu dobrodošli, tko je sljedeći?

“Nije riječ o zabrani, mi prosuđujemo što će biti u javnim prostorima. Nitko ne govori o zabrani privatnoj, ja ni svojoj djeci ne mogu zabraniti što da slušaju. Govorimo o kulturnim politikama u javnim prostorima grada Pule i to je sva matematika oko ovog događanja. Nema zabrana, ja sam to jasno rekao, i što se tiče prošlog događaja i ovog događaja”, zaključio je Zoričić.

Možda gradonačelnik Zoričić nije svjesno isprovocirao ovo što se sada radi oko njega, ali uspio je postići nacionalnu vidljivost, što nije nebitno s obzirom na to da očito ima velike političke ambicije. Gotovo svaki dan je u medijima i to na temi koja mu uglavnom samo pomaže za dodatnu mobilizaciju njegovog biračkog tijela. Dok su neki protiv zabrane cajki, jednako tako postoji značajan broj hrvatskih građana koji podržavaju Zoričića koji se predstavlja kao zaštitnik hrvatske uljudbe i kulture.

Foto: Hina