KANCELAR OLAF SCHOLZ NAJAVIO: Njemačka ulaže čak 100 milijardi eura u naoružanje

KANCELAR OLAF SCHOLZ NAJAVIO: Njemačka ulaže čak 100 milijardi eura u naoružanje

Bundeswehr će preko posebnog fonda dobiti 100 milijardi eura za investicije i projekte naoružanja. Novac će biti osiguran u saveznom budžetu za 2022. najavio je njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) na posebnoj sjednici Bundestaga o ratu u Ukrajini.

Istovremeno je obećao da će Njemačka „od sada, iz godine u godinu – ulagati više od dva posto svog bruto nacionalnog dohotka za svoju obranu”.

S obzirom na prekretnicu izazvanu ruskim napadom na Ukrajinu, Bundeswehru su potrebne „nove, jake sposobnosti”, rekao je Scholz. Mjerilo mora biti da se učini sve što je potrebno kako bi se osigurao mir u Europi. “Jedno je jasno: moramo znatno više ulagati u sigurnost naše zemlje, kako bi na taj način zaštitili našu slobodu i našu demokraciju”, rekao je Scholz, javlja Deutsche Welle.

Cilj je – efikasan, visoko moderan i progresivan Bundeswehr. To će koštati mnogo novca, ali mora biti ostvarivo „za zemlju naše veličine i značaja u Europi”.

On je pozvao sve zastupničke klubove u Bundestagu da ova posebna sredstva za obranu budu zacementirana i u Ustavu.

Ovo radimo zbog sebe

Dodatni vojni troškovi već su dogovoreni sa saveznim ministrom financija Christianom Lindnerom (FDP). Lindner će 9. ožujka Vladi predstaviti budžet za 2022.

Scholz je naglasio da se povećanje potrošnje za obranu na dva posto ekonomske proizvodnje ne dešava samo zato što je to obećano Saveznicima. „Ovo radimo i zbog sebe, zbog vlastite sigurnosti.”

Savezna vlada je ranije odbijala takvo povećanje budžeta za obranu. S obzirom na ruski napad na Ukrajinu, posljednjih dana se u Njemačkoj razbuktala politička rasprava o jačanju Bundeswehra i povećanju budžeta za obranu.

Europska suradnja u naoružavanju

Sa sadašnjim planiranim naoružavanjem, vlada Njemačke se oslanja na suradnju sa svojim saveznicima u EU-u i NATO-u. Scholz je rekao da je važno za Europu da tehnološki drži korak s vremenom i da zajedno s europskim partnerima – a posebno s Francuskom – razvije novu generaciju borbenih aviona i tenkova.

„Ovi projekti za nas imaju najveći prioritet”, naglasio je kancelar.

Za takozvano „nuklearno sudjelovanje”, njemačka Vlada će blagovremeno nabaviti modernu zamjenu za zastarjele avione Tornado. Sve dok avioni koji mogu nositi američko nuklearno oružje do cilja u slučaju sukoba ne budu spremni za uporabu – Eurofighter će se dalje razvijati. Scholz nije precizirao koji će zrakoplov Njemačka nabaviti kao nasljednika Tornada.

„Eurofighter bi trebao biti osposobljen za elektronsko ratovanje. Kao avioni nosači (nukleranih bombi) u obzir dolaze američki borbeni zrakoplovi tipa F-35″, rekao je on.

Unija kritizira dodatna sredstva

Demokršćanske stranke CDU i CSU su u Bundestagu obećali saveznoj Vladi podršku kursu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon Scholzove izjave o ratu u Ukrajini.

Istovremeno, reagirajući na njegov prijedlog za poseban fond za Bundeswehr, vođa frakcije Unije Friedrich Merz je reako da bi ga trebalo ograničiti, jer bi to značilo nova zaduženja. Zato se mora raspravljati o posljedicama koje bi takvi izdaci imali za buduće generacije, naglasio je Merz.

Foto: Hina