Karamarko na Saboru HDZ-a. Plenković kaže kako tu ne vidi ništa problematično, jer se radi o bivšem predsjedniku stranke. A Sanader i Kosor?

Karamarko na Saboru HDZ-a. Plenković kaže kako tu ne vidi ništa problematično, jer se radi o bivšem predsjedniku stranke. A Sanader i Kosor?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama, u prigodi održavanja vježbe “Sigurnost 22”. Uz predsjednika Vlade su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić.

Nakon sastanka i obilaska Operativno vatrogasnog centra Plenković je odgovarao na pitanja medija, prenosi N1.

Upitan je za program HDZ-a, u kojemu se govori o potpori obitelji i ljubavi, odnosno znači li to podršku stranke LGBT osobama.

Plenković je rekao da u subotu HDZ održava Opći sabor stranke, na kojem će, među ostalim, birati i članove Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te novi program.

“U njemu su utkane sve naše temeljne vrijednosti i državotvornost i domoljublje i narodnjaštvo i sve što nas okuplja i zbog čega je HDZ među rijetkim strankama u Europi koja je održala ne samo povjerenje građana, nego mogućnost da već više od 3 desetljeća rješava probleme građana”, rekao je Plenković.

“HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti društva, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života, a to znači da je HDZ stranka desnog centra, uključiva, moderna i da ima poruku i za one koji su u drukčijim situacijama”, rekao je Plenković.

Upitan za izbore u Splitu, Plenković je rekao da je kandidat HDZ-a Zoran Đogaš sjajan kandidat i da se stavio na raspolaganje građanima Splita za preuzimanje odgovornosti za grad. “On je ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost u drugom najvećem gradu Hrvatske”, rekao je Plenković.

Što se tiče sabora stranke, Plenković je rekao da je Tomislav Karamarko pozvan. “On je bivši predsjednik stranke, nije izbačen, bio je pozvan i zadnji put, ne vidim tu ništa problematično”, rekao je Plenković.

Na pitanje o turističkoj sezoni, Plenković je rekao da su procjene sjajne te da je ministrica turizma izvijestila Vladu da su dolasci već sada 100 posto bolji nego što su bili lani, a da smo na 91 posto rekordne turističke sezone 2019. godine. “Sve pokazuje da će sve biti dobro i mislim da ćemo biti blizu rekordne 2019. godine, a bolji od 2021.”, rekao je Plenković.

O roditeljima djece s invaliditetom

Upitan što je s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, kojih u Hrvatskoj ima manje od 6.000, i koji već godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta, Plenković je rekao da će riješiti taj problem.

“Ja sam danas razgovarao s državnom tajnicom središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak primimo predstavnike roditelja. Mi smo učinili ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. A što se tiče potpora roditeljima djece s invaliditetom, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni, nego što su išli bilo gdje drugo”, rekao je Plenković.

Razgovarao je i s bivšom ministricom Nadom Murtganić i dogovoreno je da će se ići u prilog zahtjevima roditelja. “Riječ je oko 5.100 djece, prema tome, ja ću kao premijer osigurati da se ta sredstva u proračunu za iduću godinu nađu. Moj im je savjet – doći predsjedniku Vlade i riješiti problem”, rekao je Plenković.

Komentirao je i sastanak vladajućih i oporbenih stranaka o izmjenama Ustava, koji se tiču referenduma.

Sada smo napravili jako kvalitetan zakon o referendumu, moramo promijeniti zakon i moramo promijeniti Ustav, rekao je Plenković, dodavši da se sastanak o promjeni Ustava ticao samo i isključivo te teme.

“Mi želimo regulirati kvalitetno referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, da se prije prikupljanja potpisa uopće utvrdi je li pitanje u skladu s Ustavom”, rekao je Plenković.

Foto: N1