Putin prijeti Petrom Velikim i njegovim ratovima. “Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”

Putin prijeti Petrom Velikim i njegovim ratovima. “Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”

RUSKI predsjednik Vladimir Putin odao je jučer počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja. “Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”, rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru, prenosi Index.

“Očito je i na nama da vratimo ono što je rusko” 

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

“Očito je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako krenemo od činjenice da su te vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koji su pred nama”, rekao je Putin uputivši tako novu jezivu prijetnju susjednim zemljama i ostatku Europe.

Tvrdio da ne postoji ukrajinski nacionalni identitet

Putin, koji je u 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao opravdati ruske postupke u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile tisuće ljudi i dovele do milijuna izbjeglica, obrazlažući svoje viđenje povijesti u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojemu se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prijestolnicu Sankt-Peterburg, koji je izgrađen na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt-Peterburgu.

Bio je to projekt koji je koštao života desetke tisuća kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov “prozor u Europu” u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Prije Putinova posjeta izložbi državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom uvelike proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

Foto: Hina